NOS NieuwsAangepast

Van bijna failliet naar tranen van geluk, Fortuna viert promotie

Nee, het is écht gebeurd, afgelopen zaterdag. Dat Fortuna Sittard promoveert naar de eredivisie is geen droom.

Fans vinden het nog steeds moeilijk om te geloven. "Het was niet eens een droom. Ik had het nooit durven verwachten", vertelt diehard Fortuna-fan Yelle Tieleman. Of vertelt... hij schreeuwt meer. Yelle is aan de telefoon bijna niet te verstaan door al het feestgeluid op de achtergrond: hij is aanwezig bij de huldiging van de club in Sittard.

"Ze zeggen dat fans van Feyenoord al die jaren moesten lijden, omdat ze moesten wachten op het kampioenschap. Maar dat is niets bij wat wij hebben moeten doorstaan als Fortuna-fans. Bijna een fusie met een rivaal, faillissementen, ga maar door. We hebben zoveel moeten doorstaan, maar we hebben onze club nooit laten vallen", zegt een enthousiaste Yelle.

Na al die jaren, en al die ellende, stond ik daar zaterdag met mijn vrienden met tranen in onze ogen.

Yelle Tieleman

Door al die ellende is de band die hij voelt met 'zijn club' wel sterker dan ooit, vertelt de 29-jarige. "Ik ga al vijftien jaar met vrienden naar de wedstrijden. We woonden eerst met zijn allen in Sittard, nu wonen we door het hele land. Maar bij een wedstrijd zijn we er allemaal weer."

Daardoor zijn ze een soort familie geworden. "We stonden daar zaterdag, tegen het eind van de wedstrijd. We keken elkaar aan en we hadden allemaal tranen in onze ogen. Na al die jaren, en al die ellende, stond ik daar met mijn vrienden en het was het mooiste moment ooit."

Yelle (tweede van links) en zijn vrienden bij de huldiging van Fortuna Sittard

En nu staan ze er weer met zijn allen. Maar deze keer op de Grote Markt in Sittard, bij de huldiging. Allemaal met een biertje in de hand. "Ja, vanavond gaan we feestvieren. Het wordt een mooi feestje", vertelt Yelle. "Maar zaterdag was het mooiste moment. Dit is alleen maar extra. Alles is weer goed gemaakt. Dit onwaarschijnlijke verhaal ga ik nooit meer meemaken."

Pauline en Cor

Ook fans van het eerste uur Pauline en Cor Blonk uit Stein, een dorp naast Sittard, zijn heel enthousiast. Zij zijn al vijftig jaar supporter van de club, ook tijdens de 'slechtere' jaren. "Het is echt een familieclub. Als je een beetje normaal doet, kan je met iedereen opschieten", vertelt Pauline tegen verslaggever Peer Ulijn.

Als we in gods hemelsnaam maar niet weer gaan degraderen.

Pauline Blonk

Het stel had er altijd vertrouwen in dat het goed zou komen met de club, vertelt Pauline. "Ergens in je hart heb je toch altijd hoop. Fortuna is een kat met zeven levens."

En wat er gaat gebeuren in de eredivisie? "Ja, we komen ergens onderaan terecht. Plek 16 of 17." Zolang ze maar niet na een seizoen weer degraderen. "O god hemelsnaam niet, nee."

Goed sfeertje

Om 18.30 uur begon een zegetocht van de club in een bus en vanaf 19.00 uur werden de spelers gehuldigd op de markt in Sittard. De sfeer zat er goed in op de markt, zegt verslaggever Martijn van der Zande.

Fortuna gehuldigd in binnenstad van Sittard

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl