Het Australische Great Barrier Reef
NOS Nieuws

Australië stopt nog meer geld in reddingsprogramma Great Barrier Reef

Australië verhoogt het budget om het bedreigde Great Barrier Reef te redden. De overheid stelt nu 500 miljoen Australische dollar, zo'n 313 miljoen euro, beschikbaar om de ondergang van het grootste koraalrif ter wereld te voorkomen.

In januari presenteerde premier Turnbull nog een programma dat 60 miljoen Australische dollar kostte. Oppositieleden en koraaldeskundigen twijfelden aan de effectiviteit van die plannen.

Net als bij het vorige programma gaat ook bij dit plan het grootste deel van het geld, zo'n 200 miljoen dollar, naar de boeren met land aan de noordoostkust. Het is de bedoeling dat zij de begroeiing op hun land gaan herstellen zodat de bodem meer water vasthoudt en er minder vervuild water en grond in de oceaan terechtkomen. Ook moeten de boeren minder kunstmest gaan gebruiken.

Daarnaast is zo'n 100 miljoen dollar bestemd voor het herstel van het rif en voor wetenschappelijk onderzoek naar mogelijkheden om het rif weerbaarder te krijgen. Er gaat ook geld naar de bestrijding van de koraalverwoestende doornenkroon-zeesterren.

Verbleking

Het Great Barrier Reef ligt voor de noordoostkust van Australië. Het beslaat zo'n 348.000 vierkante kilometer en is de grootste toeristische attractie van het land.

Het koraalrif gaat al tientallen jaren achteruit door verbleking, een gevolg van het steeds warmer wordende zeewater, en door aanvallen van doornenkronen, een soort zeester die zich voedt met koraalpoliepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl