Larry Harvey tijdens Burning Man 2011
NOS Nieuws

Burning Man-oprichter Larry Harvey overleden

Zijn spontane idee om een vuurtje te stoken op het strand groeide uit tot een anarchistisch festival van een week in de Amerikaanse woestijn. Burning Man-oprichter Larry Harvey is op 70-jarige leeftijd in San Francisco overleden na een beroerte.

Elk jaar trekken zo'n 70.000 vrije geesten eind augustus de Black Rock-woestijn van Nevada in om zeven dagen bijeen te komen. Bezoekers moeten hun eigen eten meenemen en hun tijdelijk onderkomen opzetten, en kunnen vervolgens doen waar ze zelf zin in hebben. Het evenement wordt afgesloten met een vreugdevuur in de vorm van een enorme man.

De allereerste Burning Man werd in 1986 gehouden op het strand van San Francisco. Nadat Harvey had voorgesteld "Laten we een man in de fik steken", werd een bijna 3 meter hoog figuur gebouwd en in brand gestoken.

De beste manier om de ervaring te verpesten is door van tevoren te zeggen wat het betekent.

Larry Harvey over Burning Man

Zijn beweegredenen voor het ritueel hield Harvey het liefst voor zichzelf. "De beste manier om de ervaring te verpesten is door van tevoren te zeggen wat het betekent, of wat je moet voelen", oordeelde Harvey. Het brandende beeld moest een leeg canvas zijn waarop ieder zijn eigen gedachten en gevoelens kon projecteren.

Het was voor Harvey en zijn vriendengroep in ieder geval een vorm van zelfexpressie. Het ritueel sloeg aan en ook volgende jaren werd het evenement rond de zonnewende gehouden. Toen San Francisco het strandfeest verbood, week de groep uit naar de woestijn.

Als 17-jarige was Harvey aan het einde van de Summer of Love in San Francisco aangekomen, na zijn jeugd op een boerderij in Oregon te hebben doorgebracht. Hij verdiende de kost als timmerman en landschapsarchitect.

Larry zou de eerste zijn geweest die zegt dat dit geen einde is, maar het begin van een nieuw hoofdstuk.

Verklaring Burning Man over de dood van Harvey

Burning Man groeide in een paar jaar uit tot een miljoenenproject, waarvoor kaartjes honderden euro's kosten. Sommige van Harveys oorspronkelijke 'Burners' namen hem dat kwalijk, maar zelf bleef hij als 'chief philosophic officer' volhouden dat radicale zelfredzaamheid en zelfexpressie nog altijd het belangrijkste waren. Voor hem bleef het project een manier om een betere wereld te maken.

In een verklaring zegt Burning Man dat de invloed van Harvey gemist zal worden, maar dat de gemeenschap het gat zal vullen. "Larry zou de eerste zijn geweest die zegt dat dit geen einde is, maar het begin van een nieuw hoofdstuk. We bepalen met zijn allen hoe het verdergaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl