Het wereldberoemde gebaar van Tommie Smith en John Carlos tijdens de Olympische Spelen van 1968
NOS NieuwsAangepast

Postuum eerbetoon aan Australische olympiër die black power-saluut steunde

Het Australisch Olympisch Comité heeft atleet Peter Norman postuum onderscheiden voor zijn rol tijdens de Spelen van 1968. Normans carrière was voorbij nadat hij stilzwijgend het beroemde protest van de zwarte atleten Tommie Smith en John Carlos steunde.

"Het werd tijd voor deze prijs, dat is zeker", zei AOC-voorzitter Coates op een ceremonie in Sydney waar Norman de Order of Merit kreeg toegekend. "Het was nalatig van ons om zijn rol niet eerder te erkennen."

Norman won op de Spelen in Mexico het zilver op de 200 meter. Hij werd door winnaar Smith en nummer drie Carlos ingelicht dat ze van plan waren om tijdens de medailleceremonie op te komen voor de rechten van zwarte Amerikanen. "Ik zal jullie bijstaan", was zijn antwoord.

Tommie Smith (juichend) en John Carlos (links) tijdens de 200 meter-race op de Olympische Spelen in 1968

Smith en Carlos kwamen op zonder schoenen, om de armoede onder de zwarte bevolkingsgroep te onderstrepen. Tijdens het volkslied bogen ze hun hoofd en brachten de Black Power-saluut met hun vuist in de lucht. Het was Normans idee geweest allebei één zwarte handschoen te nemen nadat Carlos zijn handschoenen was vergeten.

Norman leende een button van een Amerikaanse olympiër met de woorden "Olympic Project for Human Rights", een organisatie die opkomt tegen racisme in sport. Slechts weinigen hadden het subtiele protest meteen door, en de rol van Norman wordt daarom vaak over het hoofd gezien.

Ik denk nog elke dag aan hem.

John Carlos

Smith en Carlos werden onmiddellijk gestraft voor hun daad. Ze werden uit het olympisch team gezet en naar huis gevlogen. Norman werd officieel niet berispt, maar Australië hield hem vier jaar later uit het team, hoewel hij zich gekwalificeerd had voor München.

Norman overleed in 2006 op 64-jarige leeftijd. Carlos en Smith droegen zijn kist tijdens de uitvaart.

Recentelijk had Carlos nog lovende woorden voor Norman. "Ik denk nog elke dag aan hem. Voor mij staat hij voor mensenrechten", zei hij op een bijeenkomst ter ere van de 50ste verjaardag van het incident. "Er hadden tien miljoen andere kerels met zijn huidskleur kunnen staan die die dag niet ergens voor zouden zijn opgekomen zoals hij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl