NOS NieuwsAangepast

Sollicitatie-bingo: mag je dit vragen tijdens een gesprek of niet?

  • Vincent Smit

    redacteur Economie

  • Vincent Smit

    redacteur Economie

Uitzendbureaus die discrimineren op afkomst, verhuurders die liever geen allochtonen in hun huizen willen: discriminatie komt in Nederland nog iedere dag voor. Donderdag besloot het kabinet om de aanpak van discriminatie uit te breiden. Minister Ollongren wil snel optreden als discriminatie wordt aangetoond en politie-agenten worden getraind om discriminatie te herkennen.

Na de berichten over uitzendbureaus die op verzoek Turken, Marokkanen of Surinamers weren, deed de NOS een rondvraag bij het College voor de Rechten van de Mens en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, om erachter te komen welke vragen sollicitanten soms voor hun kiezen krijgen.

Mag een potentiële werkgever tijdens een sollicitatiegesprek aan je vragen of je bereid bent om je hoofddoek af te doen of wanneer je weer teruggaat naar je eigen land? Een panel van zes mensen reageert op een verzameling van sollicitatievragen. Volgens het college kunnen al deze vragen afhankelijk van de context als discriminerend worden beoordeeld.

Deze (foute) vragen krijgen sollicitanten met migratieachtergrond te horen

Wat te doen bij ongepaste sollicitatievragen?

"Iedere vraag die je stelt, leidt tot het vermoeden dat het antwoord te maken kan hebben met het aannamebeleid", zegt Barbara Bos van het College voor de Rechten van de Mens. "Want waarom stel je die vraag anders? Als je het lef hebt, kun je in ieder geval aangegeven dat je je niet prettig voelt bij een vraag. Je kunt vragen of het wel gevraagd mag worden en of het relevant is. Als je dan toch het idee hebt dat je wordt afgewezen door een niet relevant persoonskenmerk kun je naar een antidiscriminatiebureau."

Iedere gemeente moet zo'n meldpunt hebben. "En daarnaast kun je het ook melden bij het College die de mogelijkheid heeft om te onderzoeken of het inderdaad discriminatie is geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl