Wouter Bos
NOS NieuwsAangepast

Parool: Amsterdammers willen Wouter Bos als burgemeester

Voormalig PvdA-voorman Wouter Bos moet de nieuwe burgemeester van Amsterdam worden, volgens Het Parool. Uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research onder Amsterdammers in opdracht van de krant blijkt dat Bos het relatief goed doet onder alle lagen van de bevolking.

Bij de peiling werd een representatieve groep inwoners van de stad een lijst met dertien door Het Parool geselecteerde kandidaten voorgelegd. Deze mensen konden ze waarderen met een cijfer.

Bos, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) en oud-GroenLinks-leider Femke Halsema kregen allemaal 14 procent van de stemmen. Enige nuance lijkt echter op zijn plaats. De verschillen tussen de drie zijn minimaal en ook niet significant, merken de onderzoekers op.

Overal populair

In tegenstelling tot Bos blijken de vrouwen niet breed gedragen. Over Halsema, die de afgelopen tijd geregeld werd genoemd als de topfavoriet voor het ambt, blijken de meningen sterk te verschillen. Zij krijgt veel hoge waarderingen, maar ook lage cijfers. Met name onder VVD-kiezers is ze niet populair.

Omdat Bos populair is onder autochtone Amsterdammers, mensen met een migratie-achtergrond, oud, jong, man, vrouw en aanhangers van verschillende partijen, is hij volgens de krant de ideale kandidaat.

De huidige bestuursvoorzitter van het VUmc-ziekenhuis in Amsterdam staat er bijvoorbeeld niet alleen goed op bij PvdA-kiezers, maar ook bij mensen die voor GroenLinks, D66 en VVD stemden. Dat zijn de grootste partijen in de hoofdstad. Dat Wouter Bos bekendstaat als een prominent Feyenoord-supporter lijkt de hoofdstedelingen niet uit te maken.

Het maakt de respondenten overigens weinig uit of de nieuwe burgemeester een man of een vrouw wordt en van welke afkomst hij of zij is. Ze zien het liefst iemand die boven de partijen staat en betrouwbaar is.

Heldhaftig en barmhartig

De gemeente Amsterdam begon ruim twee weken geleden met de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. De nieuwe burgervader of -moeder wordt achter gesloten deuren geselecteerd door de gemeenteraad.

De profielschets die de raad opstelde, lekte al uit. "Hij of zij is de personificatie van de drie Andreas-kruizen van Amsterdam: heldhaftig, vastberaden, barmhartig", staat in het stuk.

De nieuwe burgemeester moet op 5 juli worden geïnstalleerd en wordt de opvolger van de overleden Eberhard van der Laan (PvdA). Momenteel is VVD'er Jozias van Aartsen waarnemend burgemeester in de hoofdstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl