ANP
NOS NieuwsAangepast

'Afblazen verhuizing kazerne Doorn naar Vlissingen kost miljoenen'

Als Defensie nu zou besluiten om de verhuizing van de mariniers van Doorn naar Vlissingen ongedaan te maken, zou dat tientallen miljoenen euro kosten. Dat schrijft staatssecretaris Barbara Visser van Defensie in een brief aan de Kamer.

Op de vraag van GroenLinks of de verhuizing nog terug te draaien valt, schrijft Visser dat de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen dan hun inmiddels gemaakte kosten op Defensie willen verhalen. Ook aan drie partijen waarmee wordt gesproken over de bouw van de kazerne zou een vergoeding moeten worden gegeven voor de gemaakte kosten.

Ook is Defensie dan een groot deel van de zelf gemaakte kosten kwijt, aldus de staatssecretaris. "Zonder nu specifiek te kunnen zijn, gaat dat in totaal om tientallen miljoenen euro's."

GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks, die de vragen indiende, blijft hoop houden. "De verhuizing van de marinierskazerne in Doorn naar Vlissingen is nog niet onomkeerbaar, schrijft Defensie in reactie op mijn vragen. Mooi!", plaatste Diks op Twitter.

De aanstaande verhuizing leidt bij mariniers tot grote onvrede. Veel mariniers hebben het korps al verlaten, erkent Visser ook. "Helaas blijkt dat de ongeplande uitstroom stijgt."

Toen in 2012 werd besloten tot de verhuizing werd hiermee geen rekening gehouden. Visser erkent dat "de irreguliere uitstroom bij het Korps Mariniers nu groter is dan in 2012 was voorzien".

Deze week sprak commandant van het Korps Mariniers Jeff Mac Mootry zich uit tegen de voorgenomen verhuizing. Hij is bang dat de vertrouwde sociale omgeving van mariniers wegvalt, omdat hun gezinnen mogelijk niet meeverhuizen. Dit zou volgens de commandant een verdere leegloop van het korps tot gevolg kunnen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl