Journaliste Daphne Caruana Galizia
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Leeuwarden verbreekt contact met Malta om moord op journaliste

De organisatie achter Culturele Hoofdstad Leeuwarden stuurt geen officiële vertegenwoordigers meer naar Malta. De Friese hoofdstad en de Maltese plaats Valletta zijn dit jaar samen Culturele Hoofdstad van Europa, maar de Friese stichting LF2018 schort de samenwerking voorlopig op.

De Leeuwarder club stuurt ook geen uitnodigingen meer totdat de directeur collega-organisatie afstand neemt van eerdere kwetsende uitspraken over de dood van een Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia.

Bom ontploft

De 53-jarige Caruana Galizia schreef over een corruptieaffaire rond de Maltese premier Joseph Muscat en zijn Labour-partij. Op haar blog behandelde de journaliste veel corruptiezaken, en daarbij beschuldigde ze vaak politici.

Ook miljardairs, criminelen en extreem-rechtse groeperingen kregen ervan langs. Na het plaatsen van zo'n kritisch artikel in oktober ontplofte een bom die aan haar auto was bevestigd.

Monument verwijderd

Bij een monument in het centrum van Valletta werden bloemen neergelegd en kaarsjes geplaatst. De baas van Valletta 2018, Jason Micallef, zei in een toespraak dat de gedenkplaats na een half jaar wel weer weg kon. LF2018 vindt dat kwetsend.

"De waarden van Culturele Hoofdstad van Europa zijn door vertegenwoordigers van V18 onder druk zijn komen te staan door de wijze waarop de V18-organisatie zich in de (sociale) media manifesteert over de kwestie rond de journaliste", schrijft de Friese organisatie.

De directeur van Leeuwarden-Fryslân 2018, Tjeerd van Bekkum, vindt dat de Europese Unie een onderzoek moet instellen naar de voorzitter Micallef van Valletta. Van Bekkum wekte eerder nog woede op met zijn uitspraak dat de moord op Malta "oud nieuws" was en dat hij zijn handen niet aan deze politieke kwestie wilde branden.

Advertentie via Ster.nl