EPA
NOS NieuwsAangepast

Politie Malta tast nog in duister over aanslag op journaliste

De bom waarmee de journaliste Daphne Caruana Galizia maandag werd gedood op Malta, is geactiveerd met een mobiele telefoon. Bij de aanslag is een halve kilo springstof gebruikt, heeft de politie op Malta laten weten.

Volstrekt onduidelijk is nog wie de opdrachtgever van de moord was.

Caruana Galizia was een onderzoeksjournaliste die fraude en belastingontduiking op Malta aan de kaak stelde. Ze had vaak zware kritiek op politici, onder wie de zittende premier Muscat. De moord veroorzaakte ook buiten Malta opschudding. Europese politici en journalistenorganisaties hebben de regering in Valletta om opheldering gevraagd.

Aftreden

De zonen van Caruana Galizia hebben om het aftreden van premier Muscat gevraagd. Volgens hen heeft Muscat gefaald bij het waarborgen van de fundamentele vrijheidsrechten.

In een bericht op Facebook nemen de zoons afstand van de beloning die door de regering is uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de opdrachtgevers en de daders. Ze zeggen dat ze ook niet geïnteresseerd zijn in een veroordeling door de rechtbank, zolang de verantwoordelijken in de regering aanblijven.

Muscat had Caruana Galizia's zonen om steun gevraagd bij het oplossen van de zaak. Die hebben geantwoord dat de premier de politieke verantwoordelijkheid moet nemen en moet aftreden. Op Malta zijn in de afgelopen twee jaar zes van dergelijke bomaanslagen geweest en in geen enkel geval is het tot een oplossing gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl