De actiegroep Wij staan op! biedt een petitie aan in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Van Ark wil aanpassingen doen in plan arbeidsongeschikten

Staatssecretaris Van Ark is bereid om haar plan voor arbeidsgehandicapten nog eens onder de loep te nemen. Ze wil aanpassingen doen, zegt ze. Maar het principe van loondispensatie, waarbij werknemers een bijstandsuitkering krijgen, blijft overeind.

Van Ark wil werkgevers stimuleren om meer arbeidsgehandicapten aan te nemen. Ze betalen, als het aan haar ligt, straks alleen voor de daadwerkelijke productiviteit van de werknemer. Die krijgt daarnaast dan een bijstandsuitkering. Dat heet loondispensatie.

Er is veel kritiek op het plan, dat erop neer komt dat arbeidsgehandicapten minder betaalt krijgen dan het wettelijk minimumloon. Vanmorgen werd in de Tweede Kamer nog een petitie aangeboden met ruim 80.000 handtekeningen van Wij staan op!, die het plan discriminerend vindt. De actiegroep vindt dat mensen met een beperking recht hebben op een volwaardig salaris.

Petitie arbeidsgehandicapten in Tweede Kamer

Ook in de Tweede Kamer zijn veel tegenstanders. De oppositie vindt dat de loondispensatie van tafel moet omdat mensen hierdoor hun leven lang een uitkering houden, minder pensioen opbouwen en geen recht meer hebben op ww. Ze vinden dat arbeidsgehandicapten hierdoor een soort tweederangs werknemer worden.

Van Ark zei dat er veel zorgen zijn over de zogenoemde partnertoets, die ertoe leidt dat mensen die samenwonen met een verdienende partner geen bijstandsuitkering krijgen. Die mensen gaan er in haar voorstel erg op achteruit. Ze wil daar nog eens naar kijken, net als naar de vermogenstoets, die onder meer over het spaargeld gaat.

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk vindt dat Van Ark "valse hoop" geeft door te zeggen dat ze het plan nog eens wil bekijken, maar ondertussen vasthoudt aan het principe van loondispensatie. SP'er Jasper van Dijk sprak van "een dooie mus".

De coalitiepartijen D66 en ChristenUnie hebben nog veel vragen, maar vinden het goed dat Van Ark verder werkt aan haar wet. VVD en CDA steunen het plan volledig. Zij vinden het nieuwe systeem beter dan het huidige, waarin werkgevers wel het wettelijk minimumloon betalen en loonkostensubsidie krijgen voor het 'verlies' dat zij lijden door arbeidsgehandicapten aan te nemen. De werkgevers vinden die regeling ingewikkeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl