Politie op de plek van de aanslag
NOS NieuwsAangepast

'Dit soort aanslagen zie je zelden in Canada'

Hij was een teruggetrokken jongen, vertelt een klasgenoot van Alek Minassian. De 25-jarige man wordt ervan verdacht opzettelijk op voetgangers te zijn ingereden in Toronto. Daarbij vielen tien doden.

Op amateurbeelden van zijn arrestatie, uitgezonden door de Canadese zender CBC TV, is te zien dat de verdachte een voorwerp op een politieagent richt en "dood mij" roept. Als de agent ziet dat de man geen vuurwapen vasthoudt, rekent hij hem in.

Mogelijk wilde de verdachte gedood worden en probeerde hij een suicide by cop uit te lokken, zelfdoding via een agent. Mede daardoor gaat de politie ervan uit dat er opzet in het spel was, zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Het lijkt wel erop dat het een aanslag was. De politie neemt dat woord niet in de mond, maar spreekt wel van een opzettelijke daad."

De politie heeft nog niet veel verteld over de verdachte, maar Canadese media zijn meteen gaan zoeken naar zijn achtergrond. Alek Minassian zat op een school in Noord-Toronto voor leerlingen met 'special needs'. Dat is in het Canadese onderwijssysteem een verzamelterm waar zowel leer- en gedragsproblemen als fysieke beperkingen onder vallen.

Minassian zat eerder op een andere school in Toronto waar hij zich ook bezighield met software. In de Google Android Store wordt een parkeer-app aangeboden door iemand met zijn naam.

Hij was geen sociaal persoon, maar voor zover ik me kan herinneren was hij absoluut ongevaarlijk.

Shereen Chami, voormalige klasgenote van Alek Minassian

Een voormalig klasgenote, Shereen Chami, zegt dat Minassian op school geen gewelddadige indruk maakte. Ze herinnert zich hem als een jongen die met zijn hoofd naar beneden en zijn handen bij elkaar door de gangen liep en miauwende geluiden maakte.

"Hij was geen sociaal persoon, maar voor zover ik me kan herinneren was hij absoluut ongevaarlijk", zegt ze.

Ook Ari Bluff, een klasgenoot die samen met Minassian lessen volgde, beschrijft hem als een wat teruggetrokken persoon. "Ik weet niet of hij echt goede vrienden had. Ik zag hem nooit met een groep, maar we zeiden altijd hallo of maakten een praatje als we hem in de gang tegenkwamen", vertelt Bluff. "Meestal was hij alleen, ook in de schoolkantine. Je kunt zeggen dat hij niet een overdreven sociaal persoon is."

Facebookbericht

Op Canadese media wordt gespeculeerd over een Facebookbericht dat is geplaatst door iemand met dezelfde profielfoto als de foto die Minassian op zijn LinkedIn-account gebruikt. In het bericht prijst de schrijver Elliot Rodger, de 22-jarige dader van een bloedbad in Californië in 2014.

De profielfoto van de schrijver zou op 10 maart zijn aangepast, maar of het bericht echt van Minassian afkomstig is niet zeker, waarschuwt nieuwszender CBC. Een journalist van Global News Toronto zette een screenshot op Twitter.

"Het is niet duidelijk of de Facebookpagina echt van de verdachte is", zegt ook Van der Horst. "Misschien is hij zelfs gecreëerd na deze daad." Global News Toronto zegt te onderzoeken of het bericht echt of gefabriceerd is. Inmiddels zijn er ook andere Facebookpagina's onder de naam Alek Minassian opgedoken die vrijwel zeker nep zijn.

De opzettelijke aanrijding in Toronto heeft een schok veroorzaakt in Canada. Van der Horst: "Er zijn tien doden gevallen. Dit soort aanslagen of geweldsmisdrijven gebeuren zelden in Canada. Wat dat betreft is Canada een stuk vreedzamer en rustiger dan de VS."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl