NOS NieuwsAangepast

ESA mee op poolexpeditie topmanagers, want satellieten zien alles

Het ijs op de Noordpool wordt vanuit de ruimte dagelijks in de gaten gehouden. Daarom gaat er iemand van de ESA (European Space Agency) mee op de Noordpool-expeditie van dertig topmensen uit de financiële wereld, die vanavond begint.

De deelnemers reizen dan van Schiphol naar Spitsbergen. Daar stappen ze morgen op de boot, de Rembrandt van Rijn. Onder leiding van poolreiziger Bernice Notenboom zullen ze zich deze week verdiepen in de impact van klimaatverandering in het poolgebied.

Mark Drinkwater van ruimtevaartorganisatie ESA reist dus ook mee. Hij zal lezingen geven aan de hand van de satellietbeelden. Die laten zien hoeveel zee-ijs er rond Spitsbergen ligt. Dat is van belang voor de route die het schip kan afleggen, maar ook krijgen de deelnemers zo meer inzicht in wat er met het ijs op de Noordpool aan de hand is.

Meerjarig ijs verdwijnt

Zo is via satellieten goed te zien dat het oudere, meerjarige ijs van de Noordpool naar het zuiden wordt gedreven. Een ESA-satelliet legde vast hoe veel van dat dikke ijs via een doorgang tussen Groenland en Arctisch Canadese naar warmer gebied stroomt, waar het smelt.

Zo drijft zee-ijs vanuit het poolgebied naar warmer water

"Dit proces heeft een enorme impact op de hoeveelheid dikker ijs in het Arctische gebied", zegt Drinkwater. "Wat we zien is dat dit ijsverlies zorgt voor een flinke afname van de hoeveelheid ijs op de Noordpool."

Normaal gesproken smelt een deel van het ijs op de Noordpool in de zomer weg, en vriest het in de winter weer aan. Maar niet alleen de oppervlakte van het ijs is hierbij van belang, ook de dikte. Het ijs dat meerdere jaren blijft bestaan is dikker dan het éénjarige ijs. Dit laatste smelt daarom ook weer sneller weg in de zomer.

Neerwaartse trend

"Helaas zien we een neerwaartse trend in de hoeveelheid ijs. De laatste paar jaar was er minder aangroei van ijs in de winter dan normaal. En dus werd niet al het ijs dat verdwijnt in de zomer weer vervangen door nieuw ijs.

Satellieten laten ons zien hoe het volume in de afgelopen tien jaar is veranderd. Daarbij zien we ups and downs, maar de afgelopen twee jaar heb ik de laagste ijsgrens in het Noordpoolgebied gezien sinds de metingen begonnen."

Mark Drinkwater vindt de expeditie van mensen uit de financiële wereld van het grootste belang. "Dit zijn de mensen die de mogelijkheid hebben om de toekomst te veranderen."

Beslissingen die zij nemen over investeringen, in duurzame gebouwen en steden, hebben grote consequenties voor de toekomst, zegt hij. Het is daarom belangrijk dat hun keuzes op de juiste informatie gebaseerd zijn. "Dat is voor mij van belang, het is belangrijk voor mijn kinderen. En ik denk dat het voor ieders kinderen van belang is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl