Premier Armenië stapt op na dagenlange demonstraties
De premier van Armenië, Serge Sarkisian, is opgestapt. Hij ruimt het veld onder druk van dagenlange protesten. De tienduizenden demonstranten verweten Sarkisian vast te houden aan de macht.
Sarkisian, een bondgenoot van de Russische president Poetin, was vorige week door het parlement benoemd tot premier. Hij was daarvoor al tien jaar lang president geweest, de maximale termijn. "Tussentijds had hij de grondwet zo gewijzigd dat de macht grotendeels naar de premier ging", zegt correspondent David Jan Godfroid.
'Woest'
Tijdens zijn tweede presidentstermijn had Sarkisian nog gezegd geen premier te willen worden. "Hij had beloofd het niet te doen, maar deed het uiteindelijk toch. Daar waren veel Armeniërs woest over", zegt Godfroid in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co.
Vandaag werd de druk op Sarkisian verder opgevoerd doordat ongewapende Armeense militairen zich bij de demonstranten voegden.
Onder het presidentschap van Sarkisian werd drie jaar geleden met een referendum bepaald dat de regeringsvorm van Armenië werd veranderd van een presidentieel systeem in een parlementaire republiek. Daarin heeft de premier veel meer macht.
Behalve over Sarkisians benoeming tot premier, heerst er grote onvrede onder de Armeniërs over de algehele situatie. "Het is een arm land", zegt Godfroid. Armenië probeert ook al jaren democratischer te worden, tot nu toe zonder veel succes.
Het is nog maar de vraag of de politieke situatie na het aftreden van Sarkisian zal verbeteren. De demonstranten zijn volgens Godfroid erg verdeeld over hoe het nu verder moet. "Allerlei groepen deden mee aan de protesten, van communisten tot extreem-nationalisten. Om iedereen onder een noemer samen te brengen, was niet eenvoudig. Dat was alleen mogelijk met als gezamenlijke inzet het vertrek van de premier."