Kerkklokken
NOS NieuwsAangepast

EU wil klokkenluiders 'beschermen in plaats van bestraffen'

Klokkenluiders moeten beter beschermd worden. Vandaag presenteert de Europese Commissie nieuwe regels waardoor het makkelijker wordt voor werknemers om met informatie naar buiten te komen.

"Klokkenluiders moeten niet meer worden bestraft, maar verdienen bescherming", zegt Eurocommissaris Frans Timmermans, een van de opstellers van de nieuwe regels. De maatregelen moeten in alle 28 EU-landen gaan gelden.

Timmermans komt met een voorstel om klokkenluiders beter te beschermen

Klokkenluiders mogen voortaan niet meer worden ontslagen en ze krijgen recht op juridische en financiële steun. Ook wordt het voor werkgevers lastig om klokkenluiders een lagere functie te geven nadat ze met hun informatie naar buiten zijn gekomen. Bedrijven met een omzet van meer dan 10 miljoen euro en meer dan 50 werknemers moeten een vertrouwenspersoon aanstellen.

Mensen die misstanden melden moeten zich volgens de Europese Commissie veilig voelen. Volgens Timmermans is het in het belang van iedereen dat mensen zich vrij voelen om misstanden te melden. "Het is een maatschappelijke dienst als mensen met informatie naar buiten komen. Soms schaadt het de gezondheid of de belastingbetaler loopt veel geld mis. We moeten mensen bedanken in plaats van straffen", aldus Timmermans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl