Huis voor Klokkenluiders
NOS Nieuws

Huis voor klokkenluiders 2.0 in de maak

Het bestuur van het Huis voor klokkenluiders treedt af na een vernietigend rapport. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft vicevoorzitter Muller van de Onderzoeksraad voor Veiligheid benoemd als interim-voorzitter.

Het Huis voor klokkenluiders staat mensen bij die misstanden op hun werk melden. Het bestaat sinds de zomer van 2016 en is het resultaat van een initiatiefwet uit de Tweede Kamer.

Geen heldere visie

Vanaf het begin waren er allerlei problemen en het bestuur vroeg voormalig topambtenaar Ruys die te onderzoeken. Zijn zeer kritische conclusies zijn vandaag gepubliceerd.

Ruys zegt onder meer dat het bestuur er onvoldoende in is geslaagd met een heldere visie op het Huis te komen en bestaat daar ook interne verdeeldheid over. Volgens het onderzoek is binnen het Huis een onnodig strikte scheiding tussen advies en onderzoek, is er onvoldoende oog voor samenhang, worden medewerkers niet gestimuleerd om samen te werken, zijn er te veel lagen en heeft het Huis te weinig van zich laten zien en horen aan de buitenwereld.

Rechtsbescherming

Het rapport pleit voor een Huis voor klokkenluiders 2.0, dat ondubbelzinnig staat voor wat het is. Ruys benadrukt dat klokkenluiders rechtsbescherming verdienen en dat ze via advies en begeleiding moeten kunnen rekenen op ondersteuning.

Interim-voorzitter Muller begint binnenkort met het uitvoeren van de aanbevelingen van Ruys. Ollongren wil zo snel mogelijk een nieuw bestuur formeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl