Feyenoord verslaat teleurstellend AZ in 100ste bekerfinale

Aangepast
ANP

Feyenoord heeft voor de dertiende keer het KNVB-bekertoernooi gewonnen. De club uit Rotterdam was in De Kuip met 3-0 AZ de baas, waardoor aanvoerder Karim El Ahmadi de, vanwege de honderdste editie goudgekleurde, beker in ontvangst mocht nemen.

De Alkmaarders hadden aanvankelijk de overhand, maar oogden een beetje timide. Feyenoord wachtte rustig af en sloeg na een klein half uur toe: een kopbal van Steven Berghuis werd gekeerd door keeper Marco Bizot waarna Nicolai Jørgensen er als de kippen bij was om de rebound binnen te tikken.

De ijverige Wout Weghorst probeerde AZ weer in beweging te krijgen en stichtte wat gevaar. Aan de andere zijde was Tonny Vilhena dichtbij met een knap gedrukt schot.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Samenvatting KNVB-bekerfinale
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Van Persie scoort

Bij de rust hadden de Feyenoorders de touwtjes stevig in handen en erna volgde de beloning: Robin van Persie zette de aanval zelf op, kreeg de bal terug van Berghuis en stiftte prachtig binnen.

AZ moest nu komen en creëerde een paar minuten later een enorme kans. Weghorst kopte, Guus Til verlengde met zijn grote teen en tikte de bal recht in het gezicht van doelman Brad Jones.

In het vervolg golfde het spel op en neer. AZ kon echter geen vuist maken en moest zich erbij neerleggen dat het voor het tweede opeenvolgende seizoen de bekerfinale zou verliezen. Feyenoord vierde al vroeg zijn feestje en maakte via Jens Toornstra in de extra tijd nog 3-0.

1/3Robin van Persie scoort de 2-0 tegen AZ Pro Shots
2/3Robin van Persie heeft gescoord tegen AZ Pro Shots
3/3Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie Pro Shots

Vierde hoofdprijs

Voor trainer Giovanni van Bronckhorst is het de vierde hoofdprijs in drie seizoenen: de KNVB-beker in 2015/2016, de landstitel in 2016/2017 en in het huidige seizoen de Johan Cruijff-schaal en opnieuw de KNVB-beker.

Voor Robin van Persie is het de eerste Nederlandse hoofdprijs. De aanvaller was er wel bij toen Feyenoord in 2002 de UEFA Cup won.

1/2Jean-Paul Boëtius en Robin van Persie vieren het winnen van de KNVB-beker ANP
2/2Nicolai Jorgensen opent de score tegen AZ Pro Shots

Feyenoord wordt maandagmiddag gehuldigd. De festiviteiten in stadion De Kuip beginnen om 14.00 uur.

Feyenoord strijdt als bekerwinnaar op zaterdag 4 augustus met landskampioen PSV om de Johan Cruijff Schaal. De traditionele openingswedstrijd van het seizoen wordt gespeeld in het Philips-stadion.

Het duel om de Johan Cruijff Schaal vond voorheen traditioneel altijd in Amsterdam plaats, maar de KNVB besloot vorig jaar om het stadion van de kampioen te gebruiken, in de hoop meer toeschouwers te trekken.

Statistieken AZ-Feyenoord

STER Reclame