NOS SportAangepast

Gehavend Fed Cup-team verliest in Australië en zakt uit wereldgroep

Gehavend Fed Cup-team verliest in Australië en zakt uit wereldgroep

De Nederlandse tennissters hebben hun plaats in de wereldgroep verspeeld. De gehavende ploeg van coach Paul Haarhuis verloor zondag in Wollongong beide enkelpartijen van Australië, dat op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong kwam.

Lesley Kerkhove won zaterdag nog verrassend van Samantha Stosur, de oud-winnares van de US Open die inmiddels is afgezakt naar nummer 58 op de wereldranglijst. Een dag later boog ze in twee sets (4-6, 2-6) voor de nieuwe kopvrouw van het Australische tennis, de 21-jarige Ashleigh Barty (WTA-19). Kerkhove (WTA-210) stond veelal onder druk, maar kreeg toch zes breakpoints, waarvan ze er slechts één benutte.

Quirine Lemoine (WTA-295) moest haar meerdere erkennen in Daria Gavrilova. Ook zij verzilverde één breekpunt (van vier), maar had weinig in te brengen tegen de mondiale nummer 24: 3-6, 2-6.

Daria Gavrilova viert feest na haar beslissende zege tegen Quirine Lemoine

Daardoor zakt Nederland na drie seizoenen op het hoogste niveau terug naar Wereldgroep II. In april 2015 promoveerde het team voor het eerst sinds 1998 door een overwinning op Australië.

In dat duel was Oranje echter op volle sterkte met speelsters als Kiki Bertens en Arantxa Rus. Dit keer kon Fed Cup-coach Haarhuis om uiteenlopende redenen geen beroep doen op de beste Nederlandse tennissters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl