AFP
NOS NieuwsAangepast

'Een Nicaraguaanse vriend appte: kom niet hierheen, ze schieten!'

Het is nu rustig in de stad Léon in Nicaragua, maar het is nog vroeg. Rond 08.00 uur staan er alleen enkele toeristen op straat om foto's te maken van de troep. Van de protesten die gisteren helemaal uit de hand liepen is niet veel meer te merken. "Vannacht was het anders, toen stonden nog overal auto's in brand", vertelt de 31-jarige Hyacinth.

De Nederlandse Hyacinth is sinds drie weken in Nicaragua om Spaans te leren. Gisteren wilde ze met Nicaraguaanse vrienden bij de protesten van studenten gaan kijken. "Een vriend van me ging om 09.00 uur naar de protesten. Ik hoorde een paar uur niets van hem."

Eigen foto
Hyacinth

Toen Hyacinth om 14.00 uur een berichtje stuurde om te vragen hoe het ging, kreeg ze een onverwachte reactie. "Hij stuurde: niet hierheen komen, ze zijn op ons aan het schieten. We gaan ons nu verstoppen!" Heel gek, zegt ze. "Want het leek zo rustig te zijn. Het is heel plotseling omgeslagen. De studenten waren aan het zingen, stonden rustig met spandoeken, en toen leek het alsof de politie uit het niets begon te schieten, vertelde mijn vriend."

Bij de demonstraties zijn al vijf doden en tientallen gewonden gevallen. Boze Nicaraguanen gaan al dagen de straat op om te protesteren tegen een versobering van de sociale zekerheid. Niet alleen in Léon, ook in Managua. Daar vielen de doden. President Daniel Ortega heeft inmiddels het leger naar de stad Esteli gestuurd om de onrust de kop in te drukken. Ortega wil met de demonstranten onderhandelen over het beëindigen van het protest.

Ik zie op de filmpjes die ik ontvang vooral veel gewonde jongeren. Veel bloed.

Hyacinth

Maar wat er precies gebeurt, is onduidelijk. Er is namelijk maar een nieuwszender en die is van de regering. De andere nieuwszenders worden gecensureerd sinds de protesten zijn uitgebroken, vertelt Hyacinth. "Ja, dat kun je wel propaganda noemen. Want aan de ene kant krijg ik filmpjes doorgestuurd waarop jongeren worden aangevallen door de politie, terwijl aan de andere kant de nieuwszender zegt dat de jongeren de agenten aanvielen."

Het blijft onduidelijk waardoor het gisteren zo erg uit de hand liep. "Maar ik zie op de filmpjes die ik ontvang vooral veel gewonde jongeren. Veel bloed. Water dat wordt afgepakt door de politie, terwijl het hier heel heet is."

En om die jongeren maakt Hyacinth zich zorgen. "Het zijn veel studenten van 18, 19 of 20 jaar oud. Die realiseren zich nog niet dat het zo gevaarlijk kan worden. Ik denk wel: jeetje, in Nederland heb je gewoon vrijheid van meningsuiting, hier loopt het helemaal uit de hand."

Politie en demonstranten lijnrecht tegenover elkaar in Nicaragua

Maar nu is het dus rustig. Hyacinth gaat zo een kijkje nemen in het centrum. In Léon zijn veel oude gebouwen. "Ik hoop niet dat die kapot zijn. Ik zag een filmpje van een bekende muur met streetart die in brand stond. Daar ga ik ook even kijken."

Voorlopig blijft Hyacinth in Léon. "Mijn gastgezin waarschuwde me: ga absoluut niet naar Managua, daar is het echt gevaarlijk. Maar dat betekent dat ik nergens heen kan. Al het vervoer gaat via Managua, je moet daar overstappen met de bus. Maar die bus stopt precies op de drukste en de gevaarlijkste plek. Ik zit hier de komende tijd wel vast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl