Gekraakte huizen in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost ANP

Na een groep asielzoekers zonder verblijfspapieren van We Are Here heeft ook een extreem-nationalistische actiegroep zijn intrek genomen in een woonblok in Amsterdam-Oost. De nieuwe groep spreekt van een kraak, maar het huis wordt gehuurd. Het gaat om een woonblok dat plaats moet maken voor nieuwbouw.

"Wat illegalen mogen, mogen wij ook natuurlijk", schrijven de actievoerders van Identitair Verzet in een verklaring. "Sinds deze morgen hebben wij een pand in gebruik genomen in de Rudolf Dieselstraat." De groep kondigt aan het huis te gebruiken om activiteiten te organiseren in en voor de wijk. Het pand moet gezien worden als "een cultureel centrum voor elke Nederlander".

Volgens een woordvoerder van de gemeente zitten in het pand bewoners met een tijdelijk huurcontract en zij hebben vrienden uitgenodigd om te komen. Deze vrienden noemen zich Identitair Verzet.

Nieuwe actievoerders stellen eisen

Identitair Verzet wil in nog meer panden trekken. Volgens NH Nieuws stelt de groep twee eisen. Ze wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers opgesloten worden in afwachting van uitzetting en dat"iedereen die steun verleent aan deze illegalen wordt vastgezet voor medeplichtigheid aan criminele activiteiten".

De groep We Are Here spreekt van een provocatie. "Wij zijn hier erg van geschrokken en vinden het onacceptabel. Wij zoeken woonruimte en een manier om te overleven, terwijl Identitair Verzet duidelijk zoekt naar een conflict."

De politie zegt tegen de Amsterdamse tv-zender AT5 dat agenten de situatie nauwlettend in de gaten houden.

Verhuurder luidde noodklok

Begin deze maand luidde verhuurder Ymere de noodklok omdat de sfeer in de wijk grimmig was geworden sinds de komst van de asielzoekers.

STER reclame