Jasper Cillessen
NOS VoetbalAangepast

'Niemand in Barcelona twijfelt aan Cillessen'

Het succes van de landstitel? Of de vroege uitschakeling in de Champions League? Welke gebeurtenis zal op termijn de herinnering aan het seizoen van FC Barcelona gaan bepalen?

Barcelona is nog altijd op koers om zonder nederlaag de Spaanse landstitel binnen te slepen. Als Atlético Madrid dit weekend verliest van Real Betis zijn de Catalanen - op basis van het onderlinge resultaat - zonder zelf te spelen zeker van de landstitel.

Maar het chagrijn van de Europese uitschakeling tegen AS Roma vorige week zit diep in de harten van de trotse Catalanen.

Succes of mislukt? Op die weegschaal zou de finale van de Copa del Rey wel eens een belangrijke rol kunnen spelen. Zaterdagavond neemt Barcelona het in het Wanda Metropolitano in Madrid op tegen Sevilla.

"Als Barcelona de dubbel weet te winnen, dan heeft niemand het nog over de Champions League", is de overtuiging van Spanje-correspondent Edwin Winkels. "Die Dobleta telt in Spanje. En helemaal als Barça de beker wint in Madrid."

Voor één speler wordt de finale in ieder geval de wedstrijd van het jaar. Doelman Jasper Cillessen krijgt de kans om zich een plek in de annalen van de club te verwerven. Of eigenlijk deed hij dat vorig jaar al, door met Barcelona de finale van de Copa del Rey te winnen van Alavés.

Hoe wordt er naar Jasper Cillessen gekeken in Spanje?

Winkels: "Dit wordt pas zijn tiende wedstrijd dit seizoen. Net als vorig seizoen speelt Cillessen alleen in de Copa del Rey. In de competitie en de Champions League kiest trainer Ernesto Valverde voor Marc-André ter Stegen."

"In de Catalaanse media wordt er de laatste tijd wel eens gemopperd over de aankopen van Barça. Spelers als Ousmane Dembélé en Philippe Coutinho zouden het astronomische bedrag dat ze voor hen betaald hebben, niet waard zijn. Dan wordt vaak verwezen naar Cillessen. Hij kwam voor relatief weinig en de keren dat hij er moest staan, stond hij er."

"De spelers weten dat hij geen ritme heeft, maar vinden dat geen enkel probleem. In de halve finales tegen Valencia heeft hij fantastisch gespeeld."

Toch krijgt hij maar zelden de kans om te spelen?

"Ik moet vaak denken aan Ruud Hesp. Die kwam ook als tweede keeper naar Barcelona, maar wist Vitor Baía - misschien wel de beste doelman ter wereld, maar ook een blessuregevoelige weifelaar - uit de basis te spelen."

"Daar zal Cillessen ook op gehoopt hebben, maar hij heeft de pech dat hij Ter Stegen voor zich heeft. Zelf heeft hij nooit een ontevreden woord gesproken, maar het moet ook bij hem knagen. Keepers zijn net als Formule 1-coureurs, je wil altijd beter zijn dan je tegenstander."

De keepers Marc-Andre ter Stegen en Jasper Cillessen

"Ter Stegen begon ook als tweede keeper achter Claudio Bravo, maar die mocht nog spelen in het Spaanse bekertoernooi en de Champions League. Cillessen speelt alleen in de Copa del Rey. En dus zou het niet gek zijn als hij na dit seizoen vertrekt."

Is hij een betere keeper geworden bij Barcelona?

"Dat is wel wat veel spelers in het verleden zeiden, als zij geen vaste waarde werden bij Barça. Maar dat leren van het hoge niveau op de training houdt volgens mij na een paar maanden wel op. Dan moet je gaan spelen."

Volgens de Catalaanse krant El Mundo Deportivo zijn Napoli, Liverpool en Atlético Madrid geïnteresseerd in Cillessen.

"Het is aan hem om die keuze te maken. In mentaal opzicht zouden deze twee jaren ook wel eens een waanzinnige investering kunnen blijken te zijn. En het helpt wel als hij twee Spaanse bekers achter zijn naam heeft."

FC Barcelona kan voor de dertigste keer in de historie - en de vierde keer op rij - winnaar worden van de Copa del Rey.

Voor Sevilla is het belang van de Spaanse beker wellicht nog groter dan voor Barcelona. De club uit Andalusië stuntte in de Champions League met een zege op Manchester United, maar strandde in de kwartfinales tegen Bayern München.

De twee Europese duels meegerekend is de club al zeven wedstrijden op rij zonder zege en inmiddels gezakt naar de zevende plaats. Daarmee komt plaatsing voor de Europa League zelfs op de tocht te staan.

Een zege in de bekerfinale kan de druk van de schouders van Sevilla-trainer Vincenzo Montella wegnemen. De Italiaanse oefenmeester maakt zich vooral zorgen over Lionel Messi. "Ik denk dat hij een buitenaards wezen is. Ik hoop dat hij zaterdag daarboven is en niet op het veld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl