ANP

De aanwijzingen waren er al, maar nu is het echt bewezen: patiënten die muziek luisteren tijdens een operatie ervaren minder pijn of angst. Zelfs wanneer een patiënt onder volledige narcose is, kan via een koptelefoon afgespeelde muziek verlichting geven.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Surgery. De onderzoekers hebben niet zelf patiënten onderworpen aan experimenten met muziek, maar bestaande onderzoeken naast elkaar gelegd en de uitkomsten vergeleken.

Rustig tempo werkt beter

Het onderzoek is uitgevoerd binnen het project Muziek als Medicijn van Hans Jeekel, emeritus hoogleraar Chirurgie. Volgens hem zijn niet alle muzieknummers tijdens een operatie bruikbaar. "Ritme, harmonie en luidheid spelen een belangrijke rol. De favoriete muziek van iemand speelt ook mee, maar het nummer moet bijvoorbeeld geen harde rockmuziek zijn. Een rustig tempo werkt beter."

Onderzoeker Rosalie Kühlmann voerde de analyse uit. Volgens haar moeten patiënten de mogelijkheid krijgen om muziek te luisteren tijdens een operatie. "Er kunnen nu richtlijnen ten aanzien van chirurgie worden gemaakt. Muziek rondom de operatiekamer is eenvoudig toe te passen, is veilig, duurzaam en kent geen bijwerkingen." Het kan zeker nog een jaar duren voordat zulke richtlijnen zijn opgesteld.

Niet alleen patiënten hebben voordeel van muziek, maar ook chirurgen. Muziek biedt hun namelijk ontspanning, concentratie en geeft hun meer energie.

STER reclame