Muziek in de OK

Dit luisteren chirurgen als jij onder narcose bent

 • Harro Brouwer

  Verslaggever NOS op 3

 • Melvin Captein

  Redacteur NOS op 3

 • Harro Brouwer

  Verslaggever NOS op 3

 • Melvin Captein

  Redacteur NOS op 3

Een lekker deuntje tijdens het opereren. Dat is doodnormaal in Nederlandse operatiekamers. De belangrijkste motivaties: ontspanning, concentratie en het krijgen van energie.

We stuurden 25 ziekenhuizen een enquête en vroegen hen die te verspreiden onder hun chirurgen.

Tussen al het harde werk door vonden 49 'snijders' de tijd om te reageren. 52 procent van hen gaf aan naar muziek te luisteren tijdens operaties. 15 procent doet dat zelfs altijd; slechts 2 procent zet nooit de radio of een playlistje op. Volgens Brits onderzoek luisteren 8 op de 10 chirurgen tijdens operaties naar muziek, zodat ze zich beter kunnen concentreren.

De meest gedraaide artiest in het St. Elisabeth is Guus Meeuwis

Maar wat luisteren chirurgen dan als jij onder narcose bent? We legden hen een aantal genres voor, waarvan zij er meerdere mochten kiezen. 45 chirurgen antwoordden en gaven een indicatie welke muziek populair is in de OK: pop.

Orthopedisch chirurg Taco Gosens van het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg luistert tijdens operaties bij voorkeur naar Arrow Classic Rock. Maar als hij een eigen playlist aanzet, kiest hij voor Queen.

Soms zetten we met het team Don't Stop Me Now aan als we de operatiekamer opkomen. Dan denk ik: 'we gaan het doen'.

Taco Gosens

Concentratie

De muziek zorgt voor energie, maar helpt hem ook te concentreren, zegt Taco. "Bij mij gaat dat vooral met steviger muziek, zoals AC/DC. Tijdens operaties voer je veel gestandaardiseerde handelingen uit. Die muziek helpt je lekker in het ritme."

Casper van Eijk, chirurg in het Erasmus Ziekenhuis, luister het liefst naar The Counting Crows. "Ik draai die muziek thuis ook, dus voel ik me erdoor op mijn gemak. Operaties duren soms 6 tot 8 uur, vaak 's nachts, dus nummers als Richard Manuel is Dead en Perfect Blue Buildings zijn ook echt even opkikkers. Arbeidsvitaminen, zeg maar."

De zanger heeft een bepaalde gedrevenheid in zijn stem, die op me overslaat als ik opereer. Daardoor blijf ik geconcentreerd.

Casper van Eijck

Verzoekjes

Het scalpel snijdt overigens aan twee kanten. Niet alleen chirurgen, ook patiënten profiteren van deuntjes tijdens operaties. Peter van Dun, anesthesist in het St. Elisabeth ziekenhuis, is al jaren een grote aanjager van muziek in de operatiekamer. Volgens hem - en recent onderzoek - zorgt muziek ervoor dat patiënten kalm blijven voor de operatie.

Patiënten mogen dan ook altijd verzoeknummers aanvragen voordat ze onder het mes gaan. En dat levert gevarieerde verzoekjes op.

Een man die geopereerd moest worden, was erg nerveus. Ik vroeg hem waar hij rustig van werd en hij zei dat hij normaal een rondje door zijn koeienstal liep om te ontspannen. We hebben hem toen naar koeiengeluiden laten luisteren. Zijn bloeddruk werd lager, de stress nam af en hij ging vredig onder narcose.

Peter van Dun

3FM en twitterend Nederland speculeren vandaag al de hele dag over welke liedjes er in de playlists van chirurgen staan. De beste suggesties vind je hier.

Deel artikel: