De nieuwe chat-app van Google
NOS NieuwsAangepast

Google: sms'en op Android moet via internet, net als WhatsApp

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

De kans is groot dat als je dit bericht leest op een Android-telefoon, WhatsApp je belangrijkste chat-app is. Het wordt in Nederland door miljoenen mensen gebruikt. Maar op je telefoon staat ook standaard een andere berichten-app geïnstalleerd. En die gaat Google veranderen, vertelt het bedrijf aan techsite The Verge.

Die app werkt namelijk nog via sms, wat een verouderd concept is. Het verloopt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld WhatsApp, niet via internet. Je kunt daardoor geen foto's versturen (daar heb je MMS voor nodig) en videobellen is er al helemaal niet bij.

Zoveelste poging Google

Het is de bedoeling dat de standaard berichten-app op je Android-telefoon straks net als WhatsApp en iMessage, de berichten-app op de iPhone, het mogelijk maakt om via je databundel berichten te versturen. Als je geen internet hebt of de telefoon of provider van de ontvanger de nieuwe werkwijze niet ondersteunt, verstuur je het tekstbericht op de oude manier.

De verandering betekent daarnaast dat Google de ontwikkeling van een andere app om berichten te versturen, Allo, tijdelijk stillegt. Dat was de meest recente poging van het bedrijf om een plekje te veroveren in de drukke markt van chat-apps.

De internetgigant heeft wat dat betreft inmiddels een aardige geschiedenis opgebouwd. Herinner je je bijvoorbeeld Google Talk nog of Hangouts? Allemaal pogingen om te concurreren met WhatsApp, maar ook met Facebook Messenger en iMessage van Apple.

Dit keer pakt Google het anders aan: de sleutel tot succes komt bij de providers te liggen (waarmee Google lijkt te erkennen dat er geen eigen populaire chat-app komt). De nieuwe functionaliteit werkt via de standaard Universal Profile for Rich Communication Services (RCS). Die is ontwikkeld door de telecomindustrie als reactie op de populariteit van WhatsApp. Net als die app ondersteunt de technologie een scala aan opties zoals groepschats, voice-over-internet en videobellen.

Geen end-tot-end-encryptie

Dit betekent dat het aan de providers is om RCS op Android-telefoons te ondersteunen. Volgens The Verge weet Google niet wanneer dit gaat gebeuren, de verwachting is binnen een jaar. Ook is het onduidelijk wanneer de ondersteuning in de Europese Unie en in de VS beschikbaar komt. Het betekent óók dat de standaard op de iPhone zou moeten werken. Maar of Apple van plan is dit mogelijk te maken, is onduidelijk.

Wat daarnaast ontbreekt, en dat mag in 2018 toch wel een opvallende keuze worden genoemd, is end-to-end-encryptie. Dit betekent dat berichten zo goed zijn versleuteld dat het voor de dienstverlener (in dit geval de telecomprovider) niet mogelijk is om mee te kijken.

Dit is een bewuste keuze van de providers, die vaak een goede relatie onderhouden met overheden en hen de mogelijkheid willen geven berichten te kunnen kiezen. De enige twee partijen die versleutelde berichten kunnen lezen zijn de zender en ontvanger. WhatsApp, Signal en iMessage bieden dit standaard wel aan.

Nederland

In hoeverre de chat-app op korte termijn zal worden ondersteund door providers in Nederland, is onbekend. Een woordvoerder van Google zegt in een reactie dat de ontwikkeling van de dienst nog gaande is en heeft daarnaast geen zicht op de plannen van de telecomproviders.

Tele2 laat weten er goed naar te kijken, maar gaat het pas ondersteunen als de behoefte aan de dienst groeit. "Op dit moment is dat nog niet het geval." Het moederbedrijf van T-Mobile is betrokken bij de ontwikkeling van RCS, maar ook daar is nog niet bekend vanaf wanneer de standaard wordt ondersteund. VodafoneZiggo zegt de mogelijkheden nog te onderzoeken en weet nog niet of het de dienst gaat ondersteunen. KPN test de standaard momenteel en als dit "succesvol verloopt" wil de provider het op termijn gaan aanbieden.

Of in Nederland dus echt gebruik kan worden gemaakt van RCS, en of daar behoefte aan is, is dus nog afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl