Googles slimme chat-app moet strijd aangaan met WhatsApp, Messenger
Iedereen kent Google van zijn zoekmachine, Android en Gmail. Maar het lukte de internetgigant tot dusver niet een chat-app te ontwikkelen die de massa wist te bereiken. Daar wil het bedrijf vanaf vandaag verandering in brengen met 'Allo'.
Dit terwijl de markt voor chat-apps verzadigd lijkt. Het aanbod is groot en de wedstrijd lang en breed beslist: WhatsApp heeft in Nederland gewonnen. Facebook Messenger kan ook meekomen, iMessage blijft populair onder Apple-gebruikers en Telegram hobbelt achter de rest aan. Is er behoefte aan nóg een app om met vrienden te kunnen kletsen?
Onderscheid: secretaresse
Google denkt van wel, en probeert dat te bewijzen door een slimme app af te leveren. In Allo zit Google Assistant, een nieuwe technologie waarmee Google je virtuele secretaresse wil worden.
De mogelijkheden van de virtuele hulp zijn nu nog beperkt. Het is al mogelijk om actuele weer- of vluchtgegevens op te vragen, maar bijvoorbeeld nog niet om iets te bestellen. Ook kun je je Google-account koppelen om de assistent slimmer te maken. De digitale hulp spreekt voorlopig alleen Engels.
Wie denkt: dat heb ik vaker gehoord, zit er niet ver naast. Het idee van Allo lijkt een beetje op wat Facebook Messenger kan. Ook daar kun je van alles doen vanuit een chat-app. Het grote verschil is dat de gebruiker bij Allo met Google zelf praat, terwijl Facebook je koppelt aan bedrijven en organisaties.
De virtuele hulp kan ook antwoordsuggesties doen op basis van conversaties. Waardoor je, heel praktisch, niks meer hoeft te typen. Dat betekent uiteraard wel dat Google weet wat je schrijft.
Dat is niet opvallend; Google staat erom bekend gebruikersdata fanatiek te verzamelen. Dat is volgens het bedrijf in dit geval nodig om de assistent nog slimmer te maken. Tegelijkertijd beloofde Google in eerste instantie om deze berichten te anonimiseren. Daar komt het bedrijf nu van terug, constateert techsite The Verge. Opsporingsdiensten kunnen daardoor de gesprekken opvragen.
Wil je dat niet? Dan kun je een gesprek starten in de incognito-modus. Deze gesprekken maken gebruik van end-to-end-encryptie. Dan is het voor niemand meer mogelijk om mee te lezen. Google volgt hiermee de lijn van Facebook Messenger en Telegram. Alleen WhatsApp heeft standaard end-to-end-versleuteling.
Het verdienmodel van Google is gebaseerd op advertenties. Maar volgens het bedrijf zijn er geen plannen om die ook in Allo te stoppen. Dat lijkt verstandig, want dat zou gebruikers waarschijnlijk alleen maar afschrikken en de bijdrage aan de totale omzet zou - zeker in het begin - waarschijnlijk toch gering zijn.
Chatten waar vrienden zijn
Uiteindelijk gaat het om de vraag of Google gebruikers weet over te halen de app te gebruiken. Daarbij geldt eigenlijk maar één regel: gebruiken je vrienden de app?
Toen Facebook bekendmaakte WhatsApp te kopen, stapten sommige gebruikers uit onvrede over op Telegram. Die dienst groeide, maar WhatsApp is nog altijd tien keer groter. Hetzelfde gebeurde bij Google+, dat volgens sommigen beter was dan Facebook.
Met andere woorden: mensen stappen niet zo snel over. Waardoor Google's kans op chat-app die door honderden miljoenen mensen wordt gebruikt klein blijft.