Facebook verscherpt versleuteling Messenger-app
Facebook gaat een sterkere versleuteling van berichten voor Messenger introduceren, zo heeft het bedrijf aangekondigd. Het bedrijf rolt deze zomer de mogelijkheid uit om end-to-end-versleuteling in te schakelen.
Als Facebook-gebruikers berichtjes versturen via Messenger worden ze nu ook al versleuteld, maar Facebook zelf en overheden kunnen nog meekijken. Dat gaat dus veranderen, maar alleen als gebruikers dat zelf inschakelen.
Niemand kan meekijken
Bij end-to-end-versleuteling wordt een bericht cryptografisch door elkaar gehusseld op de telefoon van de verzender, en pas weer 'ontsleuteld' op de telefoon van de ontvanger. Daardoor kan niemand meekijken, is de gedachte. De functionaliteit is bijvoorbeeld geschikt om vertrouwelijke informatie te bespreken, stelt Facebook.
WhatsApp en iMessage boden al langer end-to-end-versleuteling aan, en hebben die functionaliteit standaard ingeschakeld. Volgens Facebook is dat bij Messenger niet zo omdat end-to-end-versleuteling minder gebruikersvriendelijk is; niet alleen werken sommige functies dan niet, ook zijn versleutelde gesprekken slechts toegankelijk op één apparaat.
Overheden
Politie- en opsporingsdiensten zijn minder blij met end-to-end-versleuteling. Zij zeggen last te hebben van de bemoeilijkte toegang tot privégesprekken van criminelen en terroristen. In Nederland werkt het kabinet aan wetgeving om encryptie te omzeilen door in te breken op de telefoon van een verdachte.
Facebook leunt voor de functionaliteit op hetzelfde bedrijf als WhatsApp, Open Whisper Systems. Dat bedrijf zit ook achter de app Signal, dat onder privacy-activisten en journalisten populair is om vertrouwelijk te communiceren.