De vulkaan Manaro actief in september 2017
NOS NieuwsAangepast

Geëvacueerde bewoners vulkaaneiland Vanuatu misschien nooit meer terug

De vulkaan Manaro blijft maar as spuwen en levert gevaar op voor de bewoners. Bijna alle 11.000 inwoners van het eiland zijn daarom halsoverkop geëvacueerd en de vraag is of ze ooit nog terug kunnen.

Ambae ligt in het in het eilandenstaatje Vanuatu, ten oosten van Australië in de Stille Oceaan. Het land bestaat uit tachtig eilanden waarop zo'n 280.000 mensen wonen. Op het eiland Ambae staat de Manaro, een vulkaan die al sinds 2005 rommelt.

Daar is de situatie nu echt hopeloos, zegt correspondent Robert Portier in het NOS Radio 1 Journaal vanuit Australië. "De vulkaan is alweer een paar weken actief. Daardoor is er veel as vrijgekomen. Op sommige plekken ligt wel 30 centimeter." De meeste bewoners van het eiland zijn zelfvoorzienende boeren. Met as over hun gewassen kunnen ze niet oogsten en hebben ze geen eten. Ook het water is vervuild.

Het is voor de inwoners onmogelijk op het eiland te leven. "Door de hoeveelheid as is het moeilijk om adem te halen en kampen veel mensen met gezondheidsklachten zoals problemen met de keel of diarree."

Ook in hun huis zijn mensen niet meer veilig. Het heeft de afgelopen dagen geregend, waardoor de as zwaarder geworden is. "Door het gewicht van de as zijn huizen ingestort."

Nooit meer terug?

Bijna alle 11.000 inwoners zijn nu vertrokken en het is onduidelijk wanneer het weer verantwoord is om terug te gaan. Het is de tweede keer in korte tijd dat de vulkaan uitbarst. In september werden bewoners ook al geëvacueerd. Een maand later mochten ze weer terug, maar nu hebben ze dus alweer hun spullen moeten pakken.

De Manaro is volgens Robert Portier een van de gevaarlijkste actieve vulkanen. "Het is niet te voorspellen wanneer die tot rust komt en hoe lang het duurt tot volgende uitbarsting. Bewoners mogen blijven als ze willen, maar het lijkt er niet op dat dit nu zin heeft om dat te doen."

De bewoners gaan in eerste instantie naar het oosten van Ambae. "Daarna hangt het er vanaf hoe lang de overheid er over doet om grond aan te kopen in de omgeving, zodat bewoners daar naartoe kunnen verhuizen."

Dat gaat niet zonder slag of stoot: bij de evacuatie van september draaiden overheden van de andere eilanden op voor de kosten van de evacuaties. "Die overheden willen nu dat eerst al die rekeningen worden voldaan, voor er nieuw land wordt aangekocht."

Inwoners denken dus dat het nog wel even kan duren voor er een nieuwe plek voor hen is gevonden. Ondertussen raken de voedselvoorraden op. "Mensen houden het waarschijnlijk niet langer dan een paar dagen vol", zegt Robert Portier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl