Vanuatuanen vluchten vanwege vulkaan

Aangepast

As, vuur, lava en veel rook zijn te zien op beelden die zijn gemaakt van een uitbarstende vulkaan op Ambae, een van de eilanden die hoort bij de tropische eilandengroep Vanuatu.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Vulkaan Manaro op eilandenstaat Vanuata barst uit

De vulkaan, Manaro geheten, rommelt al sinds 2005, maar de autoriteiten denken dat het binnenkort weleens tot een grote uitbarsting kan komen. Om die reden is de alarmfase op het eiland verhoogd en zijn 6000 van de ongeveer 10.000 eilandbewoners geëvacueerd.

De evacués moeten op het eiland blijven. Ze worden naar veilige delen op het oosten en westen van het eiland gebracht. De autoriteiten sturen een schip met hulpgoederen naar het eiland.

LF

De eilandengroep Vanuatu ligt ten oosten van Australië in de Stille Oceaan. Het land bestaat uit tachtig eilanden waarop zo'n 280.000 mensen wonen. In 2015 werden de Vanuatuanen zwaar getroffen door orkaan Pam, bijna alle huizen op de eilanden werden toen verwoest.

STER Reclame