NOS NieuwsAangepast

Warmste 19 april ooit, bijna 30 graden in Lelystad

Het is op 19 april nog nooit zo warm geweest, sinds het begin van de officiële temperatuurmeting in 1901. In De Bilt liep het kwik vanmiddag op tot 27,4 graden. Het oude record van 24,3 graden was uit 1988. In Lelystad werd vanmiddag zelfs 29,6 graden gemeten.

Zomers weer lokt mensen naar buiten

De temperatuur in De Bilt bereikte aan het begin van de middag al 25 graden, wat betekent dat het officieel de eerste zomerse dag van het jaar is. Op 8 april werd de zomerse waarde niet gehaald; toen bleef de temperatuur net onder die grenswaarde steken.

Zonkracht

Zonaanbidders moeten de komende dagen wel rekening houden met de zonkracht. Die is hoog voor de tijd van het jaar, waarschuwt het RIVM: rond de 5, dat wil zeggen dat een witte huid na 20 minuten zonnen kan verbranden.

Ter vergelijking: bij zonkracht 3 verbrandt de huid na 35 minuten, al kunnen de gevolgen zoals een rode huid en jeuk pas na enkele uren merkbaar zijn.

Op het strand van Scheveningen konden zonaanbidders vanochtend trouwens nog niet overal terecht. Door een grote brand bij een strandtent was een deel van het strand een tijd afgesloten vanwege roetdeeltjes. De eigenaar hoopt wel snel weer een deel van zijn paviljoen open te kunnen doen.

'We zijn strandtenthouders, dus we gaan gewoon door'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl