In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Kunstenaar Rob Scholte pand Den Helder uit gezet

Kunstenaar en museumhouder Rob Scholte is zijn woning en werkruimte in Den Helder uit gezet. Hij moest vanmiddag per direct het voormalige postkantoor verlaten. De deurwaarder heeft het pand ontruimd.

Scholte had het gebouw in bruikleen van de gemeente. De kunstenaar gebruikte het niet alleen als woonruimte en atelier. Hij had er ook het Rob Scholte Museum ingericht. Scholte ligt al tijden in de clinch met de gemeente, die het gebouw wil verkopen. De kunstenaar wil er niet weg, maar het gerechtshof besloot vorige maand dat hij binnen dertig dagen het gebouw uit moest.

Bij de ontruiming vanmiddag werd een 64-jarige Amsterdammer aangehouden. De man was in het museum toen de ontruiming begon. De politie zei dat hij naar buiten moest, maar daar was de man het niet mee eens. Hij schopte een agente tegen haar been.

Vonnis niet opvolgen

Na de uitspraak in maart zei Scholte al dat hij niet van plan was het vonnis op te volgen. Hij zei toen dat hij erop rekende dat een nieuw gemeentebestuur de beslissing zou terugdraaien.

De gemeente laat vandaag in een persbericht weten dat Scholte de tijd krijgt om persoonlijke spullen te verzamelen die hij en zijn gezin willen meenemen. De sloten van het pand worden vervangen, meldt NH Nieuws.

De kunstenaar weet al sinds juni vorig jaar officieel dat hij het pand moet verlaten, zegt de gemeente. In maart werd die beslissing dus nog bevestigd door de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl