Kunstenaar Rob Scholte ANP

Kunstenaar Rob Scholte kan voorlopig blijven in het voormalige postkantoor in Den Helder. Dat heeft de kortgedingrechter in Alkmaar bepaald.

Scholte heeft in het gebouw een museum gevestigd. De rechter vindt dat Scholte recht heeft op huurbescherming. Dat betekent dat de kunstenaar het in ieder geval nog een jaar kan gebruiken. In een bodemprocedure moet vervolgens duidelijk worden hoe het verder gaat.

Onderhandelingen

De gemeente Den Helder had Scholte voor de rechter gedaagd om hem snel weg te krijgen uit het oude postkantoor. De gemeente wil het te koop zetten. Voor die tijd moet het nog asbestvrij worden gemaakt.

Scholte wilde het gebouw kopen. De gemeente werkte daar eerst aan mee, maar brak afgelopen zomer de onderhandelingen af. Omdat het niet lukte het met Scholte eens te worden, zegde Den Helder de gebruiksovereenkomst met de kunstenaar op.

'Geen toezegging'

De kunstenaar kreeg een deel van het oude postkantoor bijna tien jaar geleden in bruikleen van de gemeente. Die wilde op de locatie het nieuwe gemeentehuis bouwen. Door politieke onenigheid kwam er niets van de plannen. Intussen ging Scholte verder met zijn ideeën om van het oude postkantoor een permanent museum te maken.

De rechter vindt niet dat de gemeente Den Helder een toezegging heeft gedaan aan Scholte dat het museum permanent in het voormalige postkantoor kan blijven of dat het pand aan hem verkocht zal worden.

Tegenprestatie

Wel oordeelt de rechter dat Scholte recht heeft op huurbescherming. Hij heeft een overeenkomst om het oude postkantoor als bedrijfsruimte te gebruiken. Als tegenprestatie heeft de kunstenaar zich verplicht een aantal exposities per jaar te houden. Die worden gezien als een bijdrage aan het culturele klimaat van Den Helder.

Het Rob Scholte Museum trekt zo'n 6000 bezoekers per jaar.

STER reclame