Oldambt bewijst laatste eer aan overleden burgemeester

Inwoners van Oldambt, vrienden en familieleden nemen vandaag afscheid van burgemeester Pieter Smit. De burgemeester van Oldambt overleed vorige week dinsdag door een hartstilstand. Hij is 54 geworden.

Om 09.00 uur vanmorgen vertrok de rouwstoet bij de woning van Smit in Scheemda. Met een historische brandweerwagen en onder politie-escorte maakte hij een laatste ronde door de gemeente. Smit was liefhebber van brandweerwagens.

Op de route werd onder meer een stop gemaakt bij de brandweerkazerne in Winschoten. Daar werd de burgemeester geëerd met sirenes, waterspuiten en een saluut. Schoolkinderen legden bloemen op de kist.

De tocht eindigde bij cultuurcentrum De Klinker in Winschoten met een bijeenkomst voor genodigden. Daar waren toespraken van onder anderen D66-leider Alexander Pechtold (Smit was lid van D66) en locoburgemeester Laura Broekhuizen. De plechtigheid was op schermen te volgen voor mensen op het plein.

Groot gemis

Smit was een geliefde burgemeester. "Een hele spontane man en goed voor iedereen", zegt een buurtbewoner uit Scheemda tegen RTV Noord. "Ik kwam hem regelmatig tegen bij de Chinees. Dan maak je altijd even een praatje. Laatst ook nog. Ik wist alleen niet dat het toen de laatste keer zou zijn."

"Pieter Smit was iemand die het Oldambt een glimlach gaf, in plaats van alle negativiteit die hier heerste", zegt een ander die langs de route staat. "Als ik heel eerlijk ben, dacht ik eerst dat het overlijden een grap was. Dat bleek helaas niet zo te zijn. Dat kwam wel even aan. Hij was overal aanwezig, bij de muziekverenigingen bijvoorbeeld, echt zichtbaar. De gemeente gaat hem echt missen."

STER reclame