1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Henk Marks
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Pieter Smit van Oldambt door hartstilstand overleden

Burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt is overleden aan een hartstilstand. Dat meldt de gemeente in het noordoosten van Groningen.

De straat in Scheemda waar Smit woonde, werd aan het begin van de avond afgezet. Meerdere politieauto's en een ambulance kwamen ter plaatse. Ook de technische recherche was volgens RTV Noord aanwezig.

De gemeente ging direct uit van een natuurlijke dood, maar liet onderzoek doen om zekerheid te hebben. Later op de avond meldde de gemeente dat uit het onderzoek bleek dat Smit is overleden aan een hartstilstand.

Pieter Smit is 54 jaar geworden. Hij was sinds 2010 burgemeester in Oldambt. Daarvoor was hij onder meer politieman en wethouder namens D66 in Zoetermeer.

Commissaris van de koning René Paas laat weten: "Smit heeft iets onverwoestbaars om zich heen. Hij was kerngezond, een oer van een vent. Een hele solide burgemeester, die staat voor de belangen van de gemeente".

Smit stond bekend als een open, toegankelijke burgemeester die erg actief was op sociale media. Op Twitter heette hij @deburgemeester. Veel mensen reageren via datzelfde sociale medium op het overlijden van Smit.

Loco-burgemeester Laura Broekhuizen zei vanavond op een persconferentie dat het overlijden erg onverwacht kwam en dat er nu veel geregeld moet worden. "We zoeken naar een passende manier om iedereen de ruimte te geven om te rouwen." De wens van de familie staat daarbij centraal.

Broekhuizen beschreef Smit als een benaderbare burgemeester. "Soms met een grapje. Maar ook met een serieus gesprek voor iedereen die hem nodig had." Dat hij geliefd was, blijkt volgens Broekhuizen ook uit de vele reacties op zijn overlijden. "Pieter heeft zich met hart en ziel ingezet voor Oldambt. Hij was trots op ons. Wij zijn trots op hem."

Advertentie via Ster.nl