De ex-stuntman zat achter het stuur tijdens het ongeluk in Haaksbergen ANP

De Raad voor de Rechtspraak is verbaasd over een filmpje dat het Openbaar Ministerie op YouTube heeft gezet. In het filmpje vertelt het OM over het standpunt dat het inneemt in het hoger beroep in het monstertruck-proces, dat vandaag begint.

Advocaat-generaal Simmelink zegt in het filmpje dat Mario D., de bestuurder van de monstertruck, een hoge mate van schuld heeft en dat de zaak te ernstig is om af te doen met een taakstraf. De advocaat van D. pleit voor vrijspraak of hooguit een taakstraf.

Zeer ongebruikelijk

Volgens woordvoerder Barbara den Uijl van de Raad voor de Rechtspraak is het zeer ongebruikelijk dat het OM een dergelijk filmpje op internet zet. "Hier laat het OM zich al voor het hoger beroep uit over de schuldvraag en de strafmaat. Bij een hoger beroep moet de zaak juist helemaal opnieuw worden bekeken", zegt Den Uijl.

De raad vindt dat de betrokken partijen hun standpunten in een openbare rechtszitting naar buiten dienen te brengen. Dan kan de andere partij daarop reageren. Het Hof moet nu bepalen of het OM op de vingers wordt getikt over het filmpje.

Geen nieuwe informatie

Het OM zegt in het AD dat het filmpje online is gezet omdat het belangrijk is dat er aandacht is voor het hoger beroep. Ook zit er in het filmpje geen nieuwe informatie. "Anders hadden we het nooit gepubliceerd", aldus het OM in de krant.

In 2014 reed Mario D. op een festival in Haaksbergen met zijn monstertruck het publiek in. Volgens de verdediging van de verdachte kwam dat door een technisch defect. Drie mensen kwamen om het leven en 28 toeschouwers raakten zwaargewond. D. werd door de rechtbank veroordeeld tot 15 maanden cel en hij kreeg een beroepsverbod van vijf jaar.

De stichting die het evenement organiseerde moet een schadevergoeding van 25.000 euro betalen. De stichting is in hoger beroep gegaan, deze zaak dient volgende week.

STER reclame