Pusic blijft erin geloven voor Twente: doorvechten tot de laatste snik

Aangepast

Aan realiteitszin geen gebrek bij Marino Pusic, de trainer die FC Twente moet zien te behoeden voor degradatie uit de eredivisie. De Tukkers hebben nog drie speelronden de tijd om het gat van vier punten met Sparta - of de zes met Roda JC - te dichten en, om te beginnen, een plek in de nacompetitie te veroveren.

"Ik begrijp wel dat mensen denken: dat is over en sluiten, een mission impossible."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Twente blijft vechten tot de laatste snik
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Elke strohalm is er één en die grijpt de vervanger van de eind maart ontslagen Gertjan Verbeek dan ook gretig aan. Ook al vervalt Pusic daarbij in onvermijdelijke clichés.

"Ik heb het al eerder gezegd: zolang er kansen zijn, zijn er kansen. Hoe groot ze zijn, weet je niet van tevoren. Maar ik vind dat we het verplicht zijn aan elkaar, de club en de supporters om tot de laatste snik door te vechten."

Stand laatste drie clubs eredivisie

WPDS
16. Roda JC3126-29
17. Sparta Rotterdam3124-37
18. FC Twente3120-23

Rouwen

Zijn ploeg leek zaterdag hard op weg weer wat broodnodige punten aan het magere totaal toe te voegen. De hekkensluiter leverde een prima eerste helft af tegen ADO Den Haag en kwam ook op voorsprong. Het bleek echter niet genoeg om met een resultaat, zoals dat tegenwoordig heet, huiswaarts te keren. Twente verloor met 2-1.

"Zoiets is zwaar", bekent Pusic. "Dat is simpel zat. Want het was een wedstrijd waar meer in had gezeten voor ons. Je hebt daarna korte tijd om te rouwen en dat hebben we ook gedaan. Maar daarna moet je snel verder."

FC Twente-trainer Marino Pusic in gesprek met Danny Holla Pro Shots

Haast is inderdaad geboden, want vanavond wacht al de volgende klus: een thuisduel met PEC Zwolle. Veel heeft Pusic niet kunnen doen sinds de nederlaag in de Hofstad.

"Een luisterend oor, gesprekken hier en daar, licht trainen, proberen nieuwe energie te tanken. We weten dat het nog mogelijk is, hoe moeilijk het ook zal zijn. Maar daar moeten we energie uit zien te putten om nog een keer voor de winst te gaan."

Frustrerend

Het vervelende is wel dat een zege op PEC, na de Tukkers (vijf punten in 2018) overigens de slechtst presterende ploeg in de eredivisie sinds de winterstop (elf punten), wel degelijk zoden aan de dijk zet, maar nog niet het gewenste eindresultaat oplevert. Twente heeft het ontlopen van degradatie namelijk niet in eigen hand.

"Dat is altijd frustrerend. Maar je moet, vind ik, in eerste instantie de focus hebben op je eigen prestatie en je eigen wedstrijd. Dat is het enige waar je wel invloed op hebt."

Van de drie overgebleven kandidaten voor rechtstreekse degradatie komt FC Twente, dat in het seizoen 1983/1984 al eens een jaartje in de eerste divisie speelde, tijdens het midweekse programma als eerste in actie. "Dat zou een voordeel kunnen zijn op het moment dat je wint. Dan staat de rest onder druk. En dat hebben we in eigen hand. Wij moeten gewoon onze eigen wedstrijden proberen te winnen. Simpel zat."

De wedstrijd tussen FC Twente en PEC Zwolle begint om 18.30 uur en is te volgen in een liveblog op NOS.nl en via flitsen op NPO Radio 1. Een samenvatting van het duel is te zien in Studio Sport Eredivisie om 22.22 uur op NPO 1.

STER Reclame