Martin Garrix studeerde aan de Herman Brood Academie
NOS Nieuws

Herman Brood Academie geschokt door oproep om opleiding te stoppen

Droom je van een carrière in de popmuziekwereld? Wil je als artiest of muzikant actief zijn? Of wil je juist artiesten en acts ondersteunen en hen helpen succesvol te worden? Dan ben je bij de Herman Brood Academie aan het juiste adres.

Deze wervende tekst op de site van de Utrechtse mbo-opleiding staat haaks op een advies in opdracht van de minister van vandaag. In het rapport wordt gepleit om de mbo-opleiding tot artiest op te heffen, omdat er te weinig kans is op betaald werk.

De opleiding zegt onaangenaam verrast en geschokt te zijn door het advies om de opleiding in zijn geheel af te schaffen. "Waar moeten talentvolle en creatieve mbo'ers dan heen om hun ambities waar te maken? Hun plek moeten we als samenleving blijven faciliteren", zegt een woordvoerder.

"Ons onderwijs door actieve professionals uit de muziekindustrie gaat veel verder dan alleen het ontwikkelen van muzikale vaardigheden. Het ontwikkelen van creatieve eigenheid en zelfstandig ondernemerschap is cruciaal. Daarnaast staat de persoonlijke ontwikkeling van de student centraal: weten waar je kwaliteiten liggen, hoe je kansen kunt creëren en altijd verder kunt komen als mens en professional."

Onderwijsdirecteur Marianne Toussaint van de Herman Brood Academie vindt het belangrijk dat er een mbo-opleiding blijft voor artiesten. "Artiest zijn is gewoon een beroep. Als er geen mbo is, dan diskwalificeer je alle talenten die op het vmbo zitten. En daar zitten toch de meeste leerlingen op school."

Ze benadrukt dat een praktijkopleiding voor muzikanten belangrijk is. "Bij ons staat het doen centraal, dat past perfect bij de praktijk van de popmuziek. Dat je een idee hebt, dat gaat uitwerken en gaat testen met een potentieel publiek. Dat is anders dan bij een hbo-opleiding als het conservatorium waarbij het theoretische gehalte veel hoger is."

Onder de alumni van de opleiding prijken niet de minste namen: Martin Garrix, Nielson, Sevn Alias, Mr. Polska, Rondé en The Brahms. Het vandaag gepubliceerde advies moet een wildgroei aan afgestudeerden, waar nauwelijks werk voor is tegengaan.

De Utrechtse opleiding vindt het logisch dat wildgroei moet worden tegengaan, maar zegt ook dat er nu al een strenge selectie wordt gemaakt. "Van de duizend aanmeldingen starten er ieder jaar honderd leerlingen." Een oplossing ziet Toussaint eerder in een betere afstemming met andere opleidingen. "Gezamenlijk kunnen we ervoor zorgen dat de hoeveelheid en kwaliteit van de afgestudeerde studenten past bij de vraag van de markt."

Maar aan hun bestaansrecht voor de artiestenopleiding twijfelen ze bij het Utrechtse mbo niet. "Onze ervaring is dat de geselecteerde studenten zeer kansrijk zijn om succesvol te worden in de muziekindustrie, of door te stromen naar een hbo-opleiding."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl