ANP

De top van de bank Van Lanschot Kempen krijgt waarschijnlijk een forse loonsverhoging. Topman Karl Guha gaat er in een beloningsvoorstel ruim 20 procent op vooruit: zijn totale beloning kan dit jaar 1,5 miljoen euro worden. De andere drie bestuurders van de bank gaan er een kwart op vooruit, naar meer dan een miljoen euro, blijkt uit stukken voor de komende aandeelhoudersvergadering.

De bank voor vermogende klanten wil de beloning van de topbestuurders fors verhogen omdat ze minder verdienen dan hun collega's bij grote banken en vergelijkbare bedrijven. De verhoging zou "nodig" zijn.

Critici vragen zich af of die bedrijven wel echt vergelijkbaar zijn. Van Lanschot Kempen kijkt namelijk niet alleen naar kleine vergelijkbare bedrijven maar ook grotere bedrijven als verzekeraar NN, chipmachinefabrikant ASML, en ook ING in binnen- en buitenland. Van Lanschot Kempen behoort tot de kleinere beursgenoteerde bedrijven. Ook heeft de in Den Bosch gevestigde bank veel minder werknemers dan de bedrijven waarmee wordt vergeleken en is het balanstotaal lager.

Een woordvoerder van Van Lanschot Kempen zegt in een reactie dat de Code Banken een 'benchmark' vereist, naast de resultaten. "Het vormt een bruikbare vergelijking, waarbij ook in ogenschouw is genomen dat Van Lanschot Kempen opereert in een sterk concurrerende internationale markt". De laatste loonsverhoging dateert van 2015. Toen is ook afgesproken om de salarissen in 2018 opnieuw tegen het licht te houden.

'Oude graaien terug'

Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers zoals pensioenfondsen, vraagt zich af of de verhoging wel gepast is. Er wordt namelijk een relatief kleine Nederlandse financiële instelling vergeleken met grote AEX-multinationals, zegt directeur Rients Abma in de Volkskrant. Ook vraagt Abma zich af of het voorstel "bijdraagt aan het herstel van maatschappelijk vertrouwen in de financiële sector".

Volgens FNV Finance-bestuurder Ger Klinkenberg lijkt het "oude graaien" weer terug in de financiële wereld. Hij zegt dat zware cao-onderhandelingen tussen bonden en werknemers tot een loonsverhoging van 2 procent voor het "gewone" personeel hebben geleid. "Deze groeiende ongelijkheid moet aan banden worden gelegd."

ING

Een maand geleden was er veel kritiek op de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. De verhoging van 50 procent van zijn beloning naar 3 miljoen euro per jaar werd toen ingetrokken na een week van kritiek en negatieve publiciteit.

Het beloningsvoorstel voor Van Lanschot Kempen wordt op 31 mei voorgelegd aan de aandeelhouders. Zij moeten hiermee akkoord gaan.

STER reclame