Britse piloot op Cyprus een dag voor de aanval op Syrië
NOS NieuwsAangepast

'Bombardement op Syrië is speldenprik'

Proportioneel, maar met een beperkt effect: zo ziet hoogleraar Militaire Operationele Wetenschappen Frans Osinga de aanval op Syrië van vannacht. "Er zijn installaties van Assad geraakt die met chemische wapens te maken hebben. Maar het effect ervan op de productie van die wapens en de voorraden is beperkt", zegt hij. "Dit is een speldenprik, een symbolische aanval."

Het bombardement van de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk volgt een week na de aanval op Douma, waarbij gifgas zou zijn gebruikt. Westerse landen hadden al eerder aangekondigd die vermoedelijke inzet te gaan vergelden.

Reputatie herstellen

De aanval moet volgens Osinga vooral worden gezien als een manier om aan Assad duidelijk te maken dat hij te ver is gegaan. Ook is het een manier om de reputatie van Trump en de Westerse bondgenoten te herstellen.

Osinga denkt dat de aanval bewust beperkt is gehouden om zo geen militaire tegenreactie van Rusland uit te lokken. Rusland is de bondgenoot van Assad en heeft militairen in het land gestationeerd. "Het voorkomen van escalatie met Rusland en Iran is dominant geweest bij deze aanval. Daarom is de aanval ook met hen gecommuniceerd", zegt hij.

Westerse bommen raakten op 14 april 2018 drie doelen op twee locaties in Syrië

Maar om echte verandering bij Assad teweeg te brengen, moet er meer gebeuren. "Deze aanval heeft weinig impact op Assad. Hij kan gewoon doorgaan en je hebt geen impact op het besluitvormingsproces, want op de grond is er niets veranderd", zegt Osinga.

"Deze aanval komt nadat er in 2017 ook een aanval heeft plaatsgevonden, en die heeft niet gewerkt. Assad heeft zich er weinig van aangetrokken. Als je echt effect wilt hebben, zul je de pilaren en symbolen van zijn macht moeten aanvallen. Een paleis, of een van zijn buitenplaatsen."

Hoogleraar Militair Operationele Wetenschappen Frans Osinga

Osinga verwacht dat de VS nu de Syrische reactie zal afwachten. "We weten dat Syrisch militair materieel voor bescherming is verplaatst naar de omgeving van Russische basis in Syrië. Ik denk dat de Amerikanen nu een inlichtingenoperatie op gang brengen om te zien waar het materieel heengaat."

Syrische reactie

Het Syrische leger blijkt in ieder geval niet onder de indruk. In een reactie zegt het: "Dit soort agressie zal onze strijdkrachten er nooit van weerhouden om door te gaan met het vernietigen van de terroristen, overal in Syrië. Deze agressie zal onze vastberadenheid alleen maar vergroten."

Maar het is allemaal nog niet voorbij, denkt Osinga. "Trump kan altijd nog harder toeslaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl