Blok en Lavrov in Moskou
NOS NieuwsAangepast

Blok: Rusland en Nederland moeten elkaar in de ogen blijven kijken

Minister van Buitenlandse Zaken Blok en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov lijken tijdens hun ontmoeting in Moskou niet nader tot elkaar gekomen. De twee hebben onder meer gesproken over de situatie in Syrië, het onderzoek naar de crash van vlucht MH17 en de vergiftigingszaak in Salisbury. Na afloop benadrukten ze dat het van groot belang is dat de landen met elkaar in gesprek blijven.

"Het is vrijdag de dertiende, en dat leek me een goed moment om Rusland te bezoeken", opende Blok zijn verklaring. "Sommigen beschouwen dat als een ongeluksdag, maar meneer Lavrov lijkt me geen bijgelovig man. En dat ben ik ook niet."

Het zijn volgens Blok "moeilijke tijden" voor de banden tussen Europa en Rusland, ondanks de gedeelde belangen op onder meer economisch en cultureel vlak. Mede daarom benadrukten de beide ministers het belang dat de landen in gesprek blijven.

Dialoog

Ze spraken ook over Syrië. "Het moge duidelijk zijn dat het moeilijk is om tot overeenstemming te komen", zei Blok. Hij zei van Lavrov te verwachten dat hij een onafhankelijk, door de VN geleid onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Douma steunt. "Dat heeft Rusland tot op heden nog niet gedaan."

Volgens Lavrov zijn Russische deskundigen ter plaatse geweest en hebben zij geen sporen gevonden van chemische wapens. Hij zei te verwachten dat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) die aanwijzingen evenmin zal ontdekken. Rusland zou "onweerlegbare informatie" te hebben die aantoont dat de aanval een "verzinsel" is, maar kwam niet met bewijzen.

Blok: ik verwacht dat Rusland meewerkt aan VN-onderzoek aanval Douma

"Wie de kranten leest, denkt misschien dat de Koude Oorlog terug is. Ik krijg daar veel vragen over van journalisten", aldus Blok. "Het antwoord daarop is duidelijk 'njet'." Blok zei dat het belangrijk is dat het ook njet blijft: "als we met de ruggen tegen elkaar staan, kunnen we elkaar niet in de ogen kijken".

MH17

Minister Blok noemde MH17 vooraf al als belangrijkste onderwerp van gesprek van zijn bezoek aan Rusland. Hij hoopte op de toezegging dat het Kremlin meewerkt en blijft meewerken aan het onderzoek naar de verantwoordelijken voor het neerhalen van het toestel, waarbij 298 doden vielen.

Blok wees Lavrov er onder meer op dat het verspreiden van informatie die indruist tegen de bevindingen van het onderzoeksteam grievend is voor de nabestaanden van de ramp. Desondanks trok Lavrov ook tijdens de persconferentie nog de onafhankelijkheid van het onderzoeksteam in twijfel.

Blok: Russische berichten over MH17 doen elke keer weer pijn

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken haalde gisteren in een verklaring nog uit naar allerlei Nederlandse instituties. De banden met Rusland zouden "overschaduwd" worden door onder meer "een ongekende anti-Russische campagne in de Nederlandse media" en het "bevooroordeelde" MH17-onderzoek. Die beschuldigingen herhaalde hij tijdens de persconferentie.

In de verklaring van gisteren gaat het over een lange rij incidenten. Ook de kwestie rond de Arctic Sunrise, het "illegale oordeel" van een Amsterdamse rechter over kunstschatten uit de Krim, de steun voor de "volledig ongerechtvaardigde anti-Russische maatregelen" naar aanleiding van de gebeurtenissen in Salisbury en de uitwijzing van Russische ambassademedewerkers worden genoemd. Toch staat buiten kijf dat dialoog mogelijk moet blijven, aldus het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl