Hollandse Hoogte

De Amerikaanse president Trump overweegt zich alsnog aan te sluiten bij het Trans-Pacifische Handelsakkoord TPP. Hij trok zich begin vorig jaar terug uit de onderhandelingen omdat het een "potentiële ramp" zou zijn, maar heeft zijn adviseurs nu opdracht gegeven om te onderzoeken of de VS zich toch moet aansluiten bij het handelsblok.

Over het verdrag werd onder president Obama jaren onderhandeld door twaalf landen rond de Grote Oceaan, waaronder Japan, Australië en Canada. Het was bedoeld om tegenwicht te bieden aan China.

Een van Trumps eerste wapenfeiten als president was zijn terugtrekking uit de onderhandelingen. Door het verdrag zouden Amerikaanse banen verdwijnen naar andere landen, stelde hij.

Handelsconflict

De elf resterende landen ondertekenden het akkoord vorige maand. Het Witte Huis zegt nu in een verklaring dat Trumps adviseurs gaan kijken of de onderhandelingen moeten worden heropend. De president zelf twittert dat hij zich alleen wil aansluiten als de deal beter wordt dan die leek te worden onder Obama.

Aanleiding voor de heroverweging is mogelijk het handelsconflict met China. Veel mensen, onder wie politici uit Trumps Republikeinse Partij, hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de gevolgen voor de Amerikaanse economie.

Japan heeft positief gereageerd op de mogelijke toetreding van de Verenigde Staten. "Ik zou het verwelkomen", zei minister Aso van Financiën in een reactie. Wel voegde Aso toe dat hij gezien Trumps grillige karakter een slag om de arm houdt. "Misschien zegt hij morgen wel iets anders."

STER reclame