
Trump haalt streep door handelsverdrag TPP
President Trump haalt een streep door het handelsverdrag Trans-Pacific Partnership (TPP). Over dat verdrag werd jaren onderhandeld door twaalf landen die rond de Stille Oceaan liggen, waaronder Japan en Canada.
Trump komt met het zetten van zijn handtekening onder het presidentieel besluit een verkiezingsbelofte na. Hij claimt dat Amerikaanse banen door vrijhandelsverdragen als TPP verdwijnen naar andere landen en wil met de elf landen afzonderlijke verdragen sluiten.
TPP – niet te verwarren met TTIP, het beoogde verdrag tussen de VS en Europa – zou het grootste regionale vrijhandelsverdrag ooit zijn. Het verdrag moest nog door de individuele landen worden geratificeerd.
De bedoeling van TPP was dat handelsbarrières tussen deze landen weggenomen zouden worden. Zo zouden importtarieven voor allerlei producten verlaagd of afgeschaft worden, waardoor de export en import kunnen groeien.
Een ander onderdeel was dat er gemeenschappelijke standaarden zouden komen om werknemers en het milieu te beschermen en er waren afspraken over het beschermen van intellectueel eigendom.
Verdrag met Europa?
Trump heeft in zijn campagne ook geroepen dat hij af wil van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst NAFTA. Daarin hebben Mexico, Canada en Amerika afspraken gemaakt over handel.
Over TTIP (het Transatlantic Trade and Investment Partnership) heeft Trump zich nog niet duidelijk uitgelaten. De onderhandelingen over dit verdrag tussen de EU en de VS verlopen uiterst moeizaam; in diverse Europese landen is TTIP omstreden.
- liveblog
Ministers terughoudend over versoepelingen • 'Miljoenen sneltests niet gebruikt'
Lees hier al het coronanieuws van vrijdag 5 maart.
- Verkiezingen 2021
Haagse plannen: racistenlokkers, anoniem solliciteren en Piet zwart houden
De premier verantwoordelijk maken, racistenlokkers en 'naming and shaming'; partijen hebben allerlei ideeën in hun programma's om discriminatie en racisme tegen te gaan.
'Fiscus werkte al veel langer met zwarte lijsten, en bij meer toeslagen'
Dat zou blijken uit stukken van de Belastingdienst die tot nu toe nog vertrouwelijk waren.