NOS NieuwsAangepast

Fleur raakte al op haar negende overspannen, en ze is zeker niet de enige

Het begon bij Fleur met hard werken. Teleurstelling als er iets niet lukte en dan toch nog maar wat harder werken om het goed te maken. "Ik ging steeds vroeger opstaan, soms al om 06.00 uur, zodat ik om 08.00 uur klaarstond om naar school te gaan."

Fleur raakte overspannen. Ze was toen nog maar 9 jaar. Intussen gaat het beter. Maar wat haar is overkomen, overkomt steeds meer kinderen, zegt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Het instituut maakt zich grote zorgen en is een onderzoek gestart, zegt projectleider Inge Oreel. ''We merken dat kinderen last hebben van stress, veel stress. Maar hoeveel kinderen precies last hebben van die prestatiedruk weten we niet".

In de onderstaande video vertelt Fleur meer over hoe ze overspannen raakte en wat dat met haar deed:

'Ik at niet, ik sliep niet. School werd me echt te veel'

In sommige gevallen moeten kinderen zich zelfs ziek melden, zegt Oreel. De oorzaak van het probleem ligt volgens haar aan de druk om te scoren. Op school, in sport en op sociaal gebied. "Kinderen moeten overal goed in zijn tegenwoordig." Vooral kinderen die bijna de overstap van de basisschool naar de middelbare school gaan maken, hebben last van stress.

Dat was ook het geval bij Fleur. "Vroeger konden we buiten spelen, maar nu krijgen we al veel huiswerk. Ook op de basisschool om alvast te wennen aan de middelbare school, want daar zou het nog meer worden zeiden ze de hele tijd."

"Op een gegeven moment komt alles eruit. Je kan dan alleen nog maar huilen en denken dat iedereen tegen je is. Ik wilde alleen nog maar op bed liggen", vertelt ze.

Kinderombudsvrouw

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer herkent de berichten. "Uit de vragenlijst die duizenden kinderen en jongeren in 2016 hebben ingevuld, blijkt ook dat kinderen en jongeren massaal last hebben van stress."

Ze maakt zich grote zorgen. "Het is belangrijk dat kinderen vrije tijd hebben en niet steeds het gevoel hebben te moeten presteren. Daarom start ik later dit jaar een onderzoek naar stress en werkdruk bij kinderen en jongeren. Kinderen moeten kind kunnen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl