Lilianne Ploumen (PvdA)
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse politici mogen in Marokko Rif-gebied niet in

De Nederlandse PvdA-politici Lilianne Ploumen en Kati Piri breken hun werkbezoek aan Marokko voortijdig af omdat ze geen toestemming krijgen om de kuststeden Al Hoceima en Nador te bezoeken. Ze wilden met hun aanwezigheid daar hun solidariteit met de Rif-protestbeweging betuigen, maar mogen nu het gebied niet in van de lokale autoriteiten.

"Ons bezoek is twee maanden geleden aangekondigd bij de landelijke autoriteiten en gisteravond hoorden we opeens dat dit deel van ons programma niet door kan gaan", zeggen ze tegen de NOS. Volgens correspondent Willemijn de Koning, die mee zou gaan naar de Rif, nemen de lokale autoriteiten ter plekke in dit soort kwesties vaak andere besluiten dan ambtenaren in de hoofdstad.

Tweede Kamerlid Ploumen en Europarlementariër Piri hebben in Rabat gesproken met parlementsleden en de minister van Justitie. Ze waren in Casablanca bij de rechtszaak tegen leider Nasser Zafzafi van de Hirak-beweging. Hij zei dat hij mishandeld is tijdens zijn arrestatie en werd door de rechter meermaals gevraagd naar zijn link met Marokkanen in Nederland en België.

Geen toekomst

De Rif-protesten ontstonden in het najaar van 2016, na de dood van visverkoper Mohsin Fikri. De protestbeweging Hirak strijdt sindsdien voor verbetering van de leefomstandigheden in de Rif-regio, in het noorden van Marokko.

Sinds mei vorig jaar zijn zo'n duizend betogers opgepakt. Van hen zitten er tussen de 300 en 400 nog vast. Mensen van buiten Marokko die een link hebben met de Hirak, ook al is dat maar één Facebook-bericht, durven zich nauwelijks meer op Marokkaanse bodem te begeven.

Europarlementariër Piri wil graag dat de problemen in de Rif meer aandacht krijgen in Europa. Ze wijst erop dat de kwestie nu vooral leeft in landen waar naar verhouding veel Marokkanen wonen, zoals Nederland, België en Frankrijk, terwijl er in andere landen nauwelijks iets over bekend is.

"We zeggen altijd: migratie moeten we aanpakken bij de wortels. Maar nu worden in Spanje de meeste asielverzoeken gedaan door jongeren uit de Rif, die na het neerslaan van de protesten echt geen toekomst meer zien en de gevaarlijke overtocht naar Spanje maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl