Een eerder protest in Rotterdam tegen de situatie in het Rifgebied
Aangepast

Marokko vs. Zafzafi: hoe kijken Riffijnse Nederlanders naar de zaak?

De Marokkaanse protestleider Nasser Zafzafi staat voor de rechter. Sinds oktober 2016 leidde hij de protesten in de noordelijke Rif-regio tegen de slechte leefsituatie in het gebied en onvoldoende aandacht vanuit de overheid. In mei vorig jaar werd hij opgepakt, net als 53 andere leiders van de protestbeweging.

Maar die arrestaties betekenen niet dat de protesten ook zijn opgehouden. Nog steeds worden in Marokko demonstranten opgepakt. En ook buiten Marokko demonstreren mensen met een Riffijnse achtergrond, om aandacht te blijven vragen voor de situatie in het Rif-gebied. Ook hier houden jonge Riffijnse Nederlanders de ontwikkelingen in de gaten.

Nasser Zafzafi tijdens een protest op 18 mei

Een Riffijnse vriend van de Nederlandse Abdel (22) werd eergisteren nog gearresteerd, omdat hij op Facebook steun betuigde aan Zafzafi. "Een Nederlandse vriend was daar ook, en deed hetzelfde. Hij werd ook meegenomen, maar is niet opgesloten. Dat durven ze niet: het regime is veel te bang voor aandacht uit Europa", zegt Abdel.

Die aandacht is er nu mondjesmaat, vindt Europarlementariër Kati Piri (PvdA). Volgens haar is er in landen waar weinig Marokkanen wonen nauwelijks aandacht voor de protesten. Daarom waren zij en Tweede Kamerlid Liliane Ploumen (ook PvdA) aanwezig bij de eerste dag van het proces.

Abdel is blij met de aandacht van Nederlandse politici voor de Rif-protesten. "Ik zie de video van Ploumen en Piri veel op sociale media gedeeld worden. Dat vind ik een heel goeie zaak. Van sommige andere Europese landen hoef je niets te verwachten, zeker niet van Frankrijk."

Frankrijk heeft goede diplomatieke banden met Marokko. "Riffijnen noemen de Franse president Macron wel eens de koning van Marokko", zegt Abdel. "In Frankrijk wordt ook veel gedemonstreerd door de Marokkaanse bevolking. Macron sprak met koning Mohammed over de situatie, maar hij kiest de kant van de koning", vindt Abdel.

Een eerdere demonstratie in Al Hoceima

Ook de Marokkaans-Nederlandse Sami El Ghalbzouri (33) volgt de protesten. Maar meer op een afstandje, via sociale media. Hij schreef er een kort verhaal over, dat werd genomineerd voor de Agora Lettera Literatuur Prijs.

"In Nederland is relatief veel media-aandacht voor de protesten," vindt Sami, "maar het is niet te vergelijken met hoe het was in het begin van de opstand." Dat komt ook deels omdat er niet meer zo fel wordt geprotesteerd als vorig jaar, legt hij uit.

"Er zijn veel demonstranten opgepakt, mensen zijn bang om de straat op te gaan. Er zijn hier en daar nog wel protesten, maar ze zijn wel minder grootschalig."

Op de dag dat Nasser Zafzafi werd opgepakt, nu bijna een jaar geleden, maakten we deze video:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Volgens Abdel worden de demonstraties buiten het land wel steeds groter. "Ik snap Marokko niet: hoe langer ze niets veranderen, des te groter de protesten worden. In het begin waren er buiten Marokko nauwelijks mensen die er zich mee bezig hielden, maar nu komen er duizenden mensen op Europese demonstraties af."

Hoe langer Zafzafi vast blijft zitten, des te populairder hij wordt.

Abdel (22)

De kans bestaat dat Zafzafi voor langere tijd de cel in gaat. Andere protestleiders kregen namelijk ook al celstraffen. "Ik wacht, net als veel anderen, af welke signalen uit het proces komen", zegt Sami. "Maar wat hem wordt aangerekend, verandert nogal eens. Ik ben heel benieuwd hoe de komende dagen gaan lopen."

"Ik denk dat het regime bang is dat Zafzafi grote groepen kan overtuigen als hij vrijkomt", zegt Abdel. "Maar hoe langer hij vastzit, hoe populairder hij wordt. Kijk naar Nelson Mandela: hij werd ook vastgezet en werd enorm populair. Zafzafi kwam de rechtszaal in als een sterke man, hem krijgen ze niet klein."

Demonstranten in de Marokkaanse stad zwaaien met een Berbervlag

Abdel wordt zonder achternaam genoemd vanwege een geplande reis naar Al Hoceima.

Deel artikel: