Geslaagde kandidaat voor het rijexamen
NOS NieuwsAangepast

Noodplan rijexamens: nu ook afrijden 's avonds en in het weekend

Het CBR neemt op korte termijn maatregelen om de wachttijden bij rijexamens weg te werken. Op veel locaties wordt de norm voor wachttijden voor het examen aanzienlijk overschreden. Tweeënhalve maand wachten is geen uitzondering.

De wachttijden gelden voor het rijexamen voor de auto, maar ook voor de bus, vrachtwagen, taxi en trekker. Het grote probleem is het gebrek aan examinatoren. In het NOS Radio 1 Journaal wijst CBR-woordvoerder Irene Heldens erop dat door de aantrekkende economie steeds meer professionele chauffeurs nodig zijn, terwijl ook steeds meer 17-jarigen rijexamen willen doen.

Vorig jaar werd al een recordaantal rijexamens gedaan, en voor dit jaar worden dat er naar verwachting 30.000 meer. Het CBR heeft besloten dat de wachttijden onder meer korter moeten worden door afrijden ook in de avonduren en in het weekend toe te staan.

Overwerk

Het CBR laat examinatoren nu overwerken en haalt gepensioneerde examinatoren terug om het probleem aan te pakken. Bovendien wordt de norm verlaagd waaraan kandidaten moeten voldoen om examinator te worden. Een mbo-4-diploma is niet langer vereist; een mbo-3-diploma volstaat voortaan.

Belangrijk is het volgens het CBR ook dat mensen een goede rijschool kiezen, zodat ze goed voorbereid examen doen en de kans vergroten dat ze in één keer slagen. Het CBR zet tips op zijn website bij het kiezen van een rijschool.

CBR wil wachttijden rijexamens terugdringen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl