NOS NieuwsAangepast

Ophef in Israël over neerschieten Palestijn door sluipschutter leger

In Israël is uiteenlopend gereageerd op een video waarop te zien is hoe een Palestijn wordt neergeschoten door een sluipschutter van het Israëlische leger. De video werd gisteren uitgezonden op een Israëlisch tv-kanaal.

Minister van Defensie Lieberman vindt dat de militair in kwestie een medaille verdient. Anderen veroordelen de actie, omdat de Palestijn op het oog ongewapend was en niets deed.

De video waarin het neerschieten is te zien, kan als schokkend worden ervaren:

Israëlische sluipschutter schiet Palestijn neer

Het Israëlische leger zegt dat het incident zich afspeelde op 22 december vorig jaar - en dus niet bij de ongeregeldheden van de afgelopen weken - bij een dorp aan grens met de Gazastrook. De beelden zijn onscherp, vermoedelijk doordat bij het filmen de lens van een verrekijker is gebruikt.

Achter een hek zijn bewegende mensen te zien en een stilstaande man in een roze trui of shirt. Ook zijn de stemmen van twee Israëlische militairen te horen. Een van hen zegt dat de sluipschutter een persoon achter het hek niet kan raken, omdat er prikkeldraad tussen zit en zijn doelwit steeds wegduikt.

Dan klinkt een schot. De man in het roze valt achterover en de militairen gaan uit hun dak. "Wow, wat een video. Yes! De klootzak", zegt een van hen. Als andere Palestijnen de neergeschoten man te hulp schieten, zegt een van de Israëliërs lacherig: "Ja, haal hem maar weg."

Straf

Het Israëlische leger zegt dat de militairen een straf zullen krijgen. Niet vanwege het neerschieten van de man, maar omdat ze het neerschieten hebben gefilmd en de video hebben verspreid. Dat is in strijd met "de terughoudendheid die van Israëlische militairen wordt verwacht".

De man in het roze zou de aanstichter van ongeregeldheden zijn geweest en alleen in een been zijn geschoten. Of dat klopt is onduidelijk.

Aan Palestijnse kant wordt het incident veroordeeld. Het Arabisch-Israëlische parlementslid Ayman Odeh doet dat in een tweet. "Het lijkt een executie te zijn van iemand die niets deed."

Zijn collega Jamal Zahalka zegt op de site van de nieuwszender Al Jazeera: "De opname is een voorbeeld van hoe het gaat. Dit is een orgie van geweld waar premier Netanyahu en minister Lieberman opdracht voor hebben gegeven."

De vooraanstaande Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zegt dat het incident de wreedheid aantoont van de "Israëlische bezetting" en bewijst dat de Israëliërs op Palestijnen schieten om ze te doden.

De video duikt op op een moment dat de spanningen rond Gaza hoog zijn oplopen. De Palestijnen voeren actie bij de grens die Gaza van Israël scheidt, omdat ze grondgebied in Israël terugeisen waar zij of hun voorouders vroeger hebben gewoond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl