AFP

In het grensgebied tussen Israël en Gaza zijn zeker zeven Palestijnen gedood en meer dan 150 gewond geraakt bij botsingen tussen Palestijnse betogers en het Israëlische leger. Een aantal gewonden is in levensgevaar, zegt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Aan de Palestijnse kant steken activisten autobanden in brand om een rookgordijn op te trekken voor de scherpschutters aan de overkant van de grens. Israëlische militairen reageren met waterkanonnen en traangasgranaten en er wordt ook met scherp geschoten.

Doden bij protesten Gaza

Onder dekking van de rook wagen tientallen Palestijnen zich vlak bij de grens, ondanks waarschuwingen van de Israëlische militairen dat ze daarmee hun leven op het spel zetten. Duizenden Palestijnen kwamen eerder vandaag naar de tentenkampen van demonstranten in het grensgebied. De Palestijnse Hamas, die Gaza bestuurt, heeft vandaag uitgeroepen tot de tweede grote dag van een geplande lange reeks van protesten tegen de Israëlische blokkade van het gebied.

Vorige week vrijdag vielen bij soortgelijke confrontaties aan de grens twintig doden en ruim 1400 gewonden aan Palestijnse zijde. Volgens Israël waren alle dodelijke slachtoffers Palestijnse militanten.

STER reclame