NOS NieuwsAangepast

Gesprekstherapie naast antidepressiva voorkomt terugkeren depressie beter

De beste manier om te voorkomen dat patiënten met terugkerende depressies opnieuw in een depressie belanden is het slikken van een antidepressivum in combinatie met gesprekstherapie. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat het slikken van alleen antidepressiva het beste werkte.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Psychiatry.

De onderzoekers bekeken drie methoden onder 289 deelnemers: het slikken van antidepressiva, preventieve cognitieve therapie terwijl de medicijnen worden afgebouwd en de combinatie therapie en het blijven slikken van medicijnen. Dat laatste levert 41 procent minder kans op een terugval op dan bij het slikken van medicijnen alleen. De gesprekstherapie bestaat uit acht sessies en moet onder meer negatieve gedachtenpatronen doorbreken.

Nog een opvallende conclusie

De Volkskrant schrijft dat dit het eerste onderzoek is naar de effectiviteit van drie verschillende manieren om de kans op een derde of volgende depressie te verkleinen. Patiënten die medicijnen en gesprekstherapie krijgen, hebben een kans van 43 procent om opnieuw in een depressie te belanden. Bij de andere twee methoden hebben patiënten dus een nog grotere kans op een terugval.

Dit gebeurt er in je hersenen tijdens een depressie

Een andere opvallende conclusie is dat gesprekstherapie in combinatie met het afbouwen van medicijnen even effectief is als het slikken van medicijnen alleen. Dat is volgens deskundigen goed nieuws, want patiënten lijken dus niet aangewezen op antidepressiva. Hoofdonderzoeker Claudi Bockting zegt in de krant dat in de praktijk blijkt dat veel mensen het niet volhouden om jaar in jaar uit deze medicijnen te slikken.

Het ministerie van Volksgezondheid is in januari een campagne begonnen om depressies beter bespreekbaar te maken. Zo'n 800.000 mensen in Nederland kampen volgens het ministerie met een depressie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl