Peter R. de Vries bij aankomst met zijn zoon
NOS NieuwsAangepast

Peter R. de Vries: 'Misschien zat ik tegenover de moordenaar van mijn vriend'

"Ik ga niet zeggen dat ik er 100 procent van overtuigd ben dat hij het heeft gedaan, maar ik heb in de loop der jaren steeds meer aanwijzingen gekregen waardoor ik ben gaan denken dat het een reële optie is."

Dat zei misdaadjournalist Peter R. de Vries vandaag over de betrokkenheid van Willem Holleeder bij de moord op diens zwager Cor van Hout.

In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam werd De Vries als getuige ondervraagd, omdat hij zowel de verdachte als een aantal van zijn vermeende slachtoffers goed kende. Willem Holleeder staat terecht voor meerdere moorden in de Amsterdamse onderwereld, zo'n vijftien jaar geleden.

Peter R. de Vries loopt weg voor zitting in het proces tegen Holleeder

De getuigenis van De Vries kwam er niet zonder slag of stoot. Hij weigerde vanochtend de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp binnen te gaan, uit ergernis dat hij als getuige door de uitgebreide veiligheidscontrole moest. Ook mocht hij zijn auto niet in de parkeergarage zetten.

De zitting begon daarom aanvankelijk zonder De Vries. De rechter reageerde verbaasd op zijn afwezigheid. "Kennelijk vindt hij dat er voor hem andere regels gelden", reageerde Holleeders advocaat Sander Janssen.

Een klein uur later arriveerde De Vries om alsnog te getuigen.

Vriendschap met Van Hout

De Vries leerde zowel Van Hout als Holleeder kennen in de jaren 80, na de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken. Met Van Hout raakte hij goed bevriend.

De Heinekenontvoerder vertrouwde de misdaadverslaggever nogal eens wat toe. Zo zou Van Hout hebben gezegd dat Holleeder op de hoogte moet zijn geweest van de poging om hem te liquideren in 2000, iets waar Holleeder nu ook voor terecht staat.

Later zou Holleeder aan Van Hout hebben gevraagd of hij wilde helpen met de liquidatie van crimineel John Mieremet. Ook van die moord wordt Holleeder verdacht.

Een maand voor zijn dood vroeg Van Hout aan De Vries of hij voor zijn kinderen wilde zorgen, als hem iets zou overkomen. "Dat heb ik toen beloofd", vertelde De Vries geëmotioneerd.

Liquidatie

Kort na de liquidatie van Van Hout in 2003 kreeg hij te horen dat Willem Holleeder achter de moord zou zitten. Vanwege zijn werk als misdaadjournalist bleef hij altijd contact houden met Holleeder. "Maar ik hield er altijd rekening mee dat ik tegenover de moordenaar van mijn vriend zat."

Na de dood van Cor zou Astrid Holleeder hem voorzichtig hebben gewaarschuwd voor haar broer. Toch bleef het contact beperkt, uit angst dat Willem Holleeder er lucht van zou krijgen. Omgekeerd was ook De Vries op zijn hoede, omdat hij bang was dat zijn eigen twijfel via de zussen bij Holleeder terecht zou komen. "We hebben lange tijd in een kringetje om elkaar heen gedraaid", aldus De Vries.

Uiteindelijk hielp hij met het naar buiten brengen van de stiekem opgenomen gesprekken, die laten horen hoe Willem Holleeder tekeer gaat tegen zijn zus Sonja. Volgens De Vries klopt er niets van het beeld dat de advocaten van Holleeder proberen te schetsen, dat hun cliënt een goed contact had met zijn familie en met de familie van Cor van Hout.

"Sukkel"

Een paar keer kreeg De Vries het aan de stok met Willem Holleeder. Nadat De Vries had verteld dat hij van een kennis hoorde dat Holleeder een vriendin in elkaar zou hebben geslagen, schoot Holleeder in de lach en zei hij "sukkel".

"Meneer Holleeder, houdt u zich een beetje in", reageerde de rechtbankvoorzitter.

Ook ging het mis toen De Vries een contract voorlas over zijn boek over de Heineken-ontvoering. Daarin doet Willem Holleeder afstand van de opbrengst. Volgens Holleeder is hij "erin geluisd".

De Vries: "Dat is precies jouw persoonlijkheid: jij tekent en zegt later glashard dat het niet zo is omdat het niet meer uitkomt. Het is heel vervelend voor je Willem, maar dit is gewoon hoe het is."

Holleeder: "Je bent gewoon een smerige oplichter!"

De verdediging wilde van Peter R. de Vries weten of hij vindt dat de verdachte moet worden vrijgesproken, als de verdenkingen niet bewezen kunnen worden.

De Vries: "Ja, natuurlijk. Dat geldt voor Holleeder, dat geldt voor Dutroux, dat geldt voor iedereen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl