1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS SportAangepast

Kipkemoi debuteert in Rotterdam met winst, Choukoud valt weer uit

Kipkemoi wint 38ste marathon van Rotterdam

Kenneth Kipkemoi is winnaar geworden van de 38ste editie van de marathon van Rotterdam. De Keniaanse debutant kwam solo aan op de Coolsingel in 2.05.44.

De Keniaanse Visiline Jepkesho won de wedstrijd bij de vrouwen. Ze liep een tijd van 2.23.47.

Chaotische start

Na de start, die wat chaotisch verliep met wat valpartijen waarbij ook de Nederlander Khalid Choukoud betrokken was, ontstond er snel een eerste groep van veertien lopers.

Dat Keniaans/Ethiopische elitegezelschap dunde na 20 kilometer uit tot tien man. Halverwege moest die groep met 1.02.50 iets op de gewenste eindtijd van 2.05.00 toegeven.

Nadat de hazen waren uitgestapt, bleven vier Kenianen en drie Ethiopiërs over. Kelkile Gezahegn versnelde vervolgens na 34 kilometer.

Rommelige start marathon van Rotterdam door valpartij

Hij blies de groep op, maar betaalde zelf de tol voor zijn inspanning. Kipkemoi had namelijk meer over en hield op de meet de Ethiopiërs Aberu Kuma (winnaar in 2015) en Gezahegn achter zich.

Weer tegenslag Choukoud

Choukoud moest in de slotfase tot zijn eigen verdriet de strijd staken. Vorig jaar liep hij ook in Rotterdam, maar toen viel hij na zo'n 30 kilometer uit met een blaar onder zijn voet.

Dit keer had hij te veel last van zijn arm door de valpartij bij de start, waardoor hij zijn schouder niet goed kon bewegen. "Die klap was zo groot. Ik dacht, ik ga het gewoon proberen, maar helaas."

Choukoud voelde zich sterk en wilde dit jaar onder de 2.10 lopen, maar dat doel was al snel uit zicht. "Toen ik op de klok zag dat er ook geen 2.13 of 2.14 inzat, kan je beter uitstappen."

De atleet, die ook goed uit de voeten kan op de kortere afstanden en de cross, vertelde na afloop dat hij waarschijnlijk ook geen marathons meer zal lopen. "Tijdens de marathon ging alles door mijn hoofd. Ik kap ermee. Ik denk dat ik gewoon geen marathons meer ga lopen."

Beste Nederlander

Edwin de Vries werd met een persoonlijk record van 2.17.46 de beste Nederlander op de veertiende plaats. "Geweldig, dit had ik niet verwacht. Ik dacht natuurlijk dat Khalid dit zou worden", zei De Vries na afloop. "Ik liep zelf een hele goede wedstrijd en een persoonlijk record. Een hele mooie progressie."

  • Emotionele Choukoud moet in slotfase strijd staken in Rotterdam
  • De Vries met PR beste Nederlander marathon van Rotterdam
  • De Vries beste Nederlander op marathon: heerlijk gevoel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl