Een dag later komen mensen bij elkaar op de plek van de aanslag
NOS NieuwsAangepast

Eén Nederlander kritiek na aanslag Munster

Bij de aanslag in de Duitse stad Munster zijn gisteren ook twee Nederlanders gewond geraakt, van wie er een in kritieke toestand verkeert. Beide Nederlanders liggen in het ziekenhuis, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Over hun identiteit is niets bekendgemaakt.

Een Duitse man van 48 uit Munster reed gistermiddag met een kampeerbusje in op een terras. Twee mensen kwamen om het leven en ongeveer twintig mensen raakten gewond. De dader schoot zichzelf in zijn auto dood.

Ooggetuigen vertellen over de paniek vlak na het incident:

Dader Munster had psychische problemen

Over het motief van de dader is nog niets bekend. De politie zegt alles op alles te zetten om de achtergronden van "deze verschrikkelijke daad" te achterhalen. Op basis van het onderzoek tot nu toe lijkt er geen politieke of jihadistische achtergrond te zijn.

Duitse media zeggen dat de man afkomstig is uit Olsberg, in de regio Sauerland. Hij zou psychische problemen hebben gehad.

Volgens het Openbaar Ministerie was hij eerder met justitie in aanraking gekomen vanwege kleinere vergrijpen. Het ging om bedreiging, vernieling, fraude en het verlaten van de plek van een ongeluk. In geen geval kwam het tot een rechtszaak.

Eenmansdaad

De politie in Munster gaat uit van een eenmansdaad. Getuigen hadden verklaard dat kort na de aanslag twee mensen uit de auto sprongen en wegrenden, maar daarvoor is geen bewijs gevonden.

De man had vier woningen, twee in Munster en twee in het oosten van het land. Agenten hebben die gisteravond en vannacht allemaal doorzocht. In een ervan lagen zwaar vuurwerk en een onklaar gemaakte kalasjnikov. In zijn auto waren ook al illegaal vuurwerk en een nepwapen gevonden.

Het centrum van Munster is vandaag weer grotendeels vrijgegeven. Alleen de directe omgeving van de aanslagplek is nog afgezet voor onderzoek.

Inwoners van de stad zijn geschokt door de gebeurtenissen, maar zijn ook blij dat het geen terroristische aanslag was in naam van Islamitische Staat.

Geschokte bewoners Munster blij dat het geen IS was

Rond het middaguur hielden de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Seehofer en premier Laschet van de deelstaat Noordrijn-Westfalen een minuut stilte en legden ze bloemen op de plek van de aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl